Смениха датата за еврото на 1 юли 2025 г.

Шест месеца ще обменяме безплатно левове за единната валута

Искаме нов доклад от ЕЦБ две седмици след като изпълним критерия за инфлацията

Курсът остава 1,95583 лв. за евро

Целта за влизане на България в еврозоната вече е 1 юли 2025 г., а не от началото на 2025 г. Ако до края на година страната ни изпълни критерия за инфлация за влизане в еврозоната, правителството трябва да поиска датата за влизане в еврозоната да бъде 1 юли следващата година. Това гласи проект на решение на парламента за ускоряване на процеса по подготовка за приемане на еврото в България, който беше приет от бюджетната комисия към парламента.

Проектът на решение беше предложен от ГЕРБ-СДС и в него нямаше записана дата 1 юли 2025 г. По предложение на Асен Василев от ППДБ депутатите от комисията решиха тази дата да бъде добавена. България да приеме еврото при запазване на официалния валутен курс от 1,95583 лв. за едно евро, реши бюджетната комисия. Предстои решението да бъде гласувано и в пленарната зала на Народното събрание.

Две седмици след като изпълним критерия за инфлация за влизане в еврозоната правителството ще трябва да поиска от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) изготвяне на извънредни доклади за готовността ни за приемане на еврото. Правителството ще трябва да поиска изготвянето на докладите в съкратени срокове, решиха депутатите от бюджетната комисия. Министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че вероятно до края на 2024 г. няма да има решение на Съвета на ЕС за влизането ни в еврозоната. Причината за това е, че след като изпълним критерия за инфлацията, трябва да бъдат изготвени докладите на ЕК и на ЕЦБ. Необходимо е и време за подготовка на проекта на решение на Съвета на ЕС за влизането ни в еврозоната.

Правителството и БНБ за разработят законодателни и административни мерки, така че да изпълним критерия за ценова стабилност за влизане в еврозоната, реши още бюджетната комисия. Ако не влезем в еврозоната от 1 юли 2025 г., ще трябва да бъдат отсечени нови български евромонети, защото върху тях ще трябва да бъде написано 2026 г.

Бюджетната комисия прие на първо четене и закона за въвеждане на еврото. Той предвижда един месец след влизане в еврозоната да можем да плащаме едновременно с левове и евро. Шест месеца след въвеждане на еврото ще обменяме безплатно левове за евро в банките и в пощите. В БНБ левове ще обменят за евро безплатно без ограничение във времето. В периода на двойно означаване на цените в левове и евро на колонките на бензиностанциите и на тотемите пред бензиностанциите цените ще бъдат само в едната валута, но ще има табло, където цените ще бъдат и в левове и в евро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"