Съдбовният дебат Тръмп - Харис ще се състои тази нощ - какво да очакваме?

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи пред вицепрезидентът Камала Харис в първия дебат между двамата за предстоящите президентски избори в държавата. Дебатът ще се състои в 9 вечерта местно време, което в България е 04:00 часа. 

Този дебат има потенциала да бъде решаващ, тъй-като именно поради катастрофалното си представяне в дебата Джо Байдън загуби номинацията на демократическата партия и отпред беше сложена Харис. Изборите са решаващи за целия свят, тъй-като Тръмп и Харис имат категорично различна визия за ролята на САЩ. Тръмп иска дясна, консервативна политика и смята, че САЩ трябва да се концентрира върху собствената си държава, а не да играе ролята на световна полиция. Той е обещал да издърпа армията да пази границите на САЩ, а не чужди държави и да уволни всички в САЩ, които цензурират социални мрежи и се занимават с влиянието на държавата навън. Харис, от своя страна, иска лява и прогресивна политика, която 

Тръмп се очаква да бъде самоуверен, тъй-като той вече унищожи Хилъри Клинтън и Джо Байдън именно в такива дебати, докато Харис със сигурност ще има сериозни притеснения - тя вече се е проваляла в дебат по време на катастрофалната си кампания за президент през 2020-та година.Тогава Харис, която и без това има слаба подкрепа, се изправя в дебат срещу Тулси Габард, друг кандидат за номинацията на Демократическата партия. Габард, която вече подкрепи Тръмп за президент, я закова с разказа как Камала Харис днес се представя като прогресивен реформатор, но в миналото е известна с това как е хвърляла в затвора чернокожи престъпници за дребни количества марихуана. Дебатът е последния пирон в ковчега на кампанията на Харис, която първа се оттегля от надпреварата, но впоследствие става вицепрезидент на Байдън.

Това е първото реално препятствие на Камала, която дълго време отказваше истински интервюта докато най-после не се съгласи на разговор със CNN. По време на разговора тя поиска с нея да бъде вицепрезидентът и Тим Уолц, а от 60-минутното интервю накрая бяха пуснати едва 18. Напрежението ще бъде още по-тежко по време на дебата, тъй-като Харис не е спечелила наистина номинацията на Демократическата партия - по време на предварителните избори най-много гласове събра Джо Байдън. Когато той се оттегли, Байдън подкрепи Харис за президент въпреки, че тя дори не бе в надпреварата и никой не е гласувал за нея на предварителните избори - сериозен удар върху легитимността на Демократическата партия. Въпреки, че медиите и статуквото се събраха бързо около нейната кандидатура, тя все още не е доказала, че заслужава тази подкрепа. Едно силно представяне на дебата ще елиминира голяма част около съмненията за номинацията й.

От своя страна, Тръмп изпитва известни затруднения в кампанията си, тъй-като той беше много силно позициониран против Байдън, но изненадващото оттегляне и номинация на Харис го изправи пред нов противник. Изведнъж от битка на 78-годишния Тръмп с още по-възрастния бял мъж 81-годишния Байдън, бившия президент вече имаше за конкурент 59-годишната чернокожа жена Камала Харис. Така оръжието на републиканците, че Байдън е твърде възрастен, се обърна срещу Тръмп - той вече е най-възрастният кандидат за президент на САЩ в историята. Именно на това заложиха с кампанията на Харис, която има за стратегия да представи “радост” и “щастие” на по-младата кандидатка. Тръмп все още е енергичен и доказа това в множеството интервюта досега, но никой не може да каже, че е същият като преди 8 години, когато се изправи срещу Хилъри Клинтън. 

В крайна сметка този дебат ще се реши от това дали Камала Харис ще може да представи някакви конкретни политики, вместо само “радост” и “щастие”. Също така тя ще търси някой ударен момент - най-известният и момент в политиката досега е когато по време на дебат с мъж той я прекъсва и тя го спира и казва: “Аз говоря сега”. Това видео се разпространява до ден днешен като триумф на феминизма и със сигурност Харис иска да го повтори. Но Тръмп вече успя да постигне победа като по време на дебата микрофонът на другия кандидат ще е заглушен, докато говори. Така тя не може да го прекъсва и той - нея.

Именно това вероятно ще се опита да направи и Тръмп, който би искал да остави Харис да говори и сама да се оплете, докато той повтаря вече установените си политики. Въпреки това, Тръмп е силно непредсказуем и не се знае дали няма да извади някой коз, който никой не очаква.

Със сигурност обаче този дебат има потенциала да реши изборите в САЩ и с тях - съдбата на целия свят.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Виктор Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"