Токио 2020 се разклати

Устоите на олимпийските игри Токио 2020 вече се клатят, след като различни функционери и спортисти призоваха в последните два дни форумът да се отложи. Вълната от недоволство се надигна заради пандемията с коронавируса и невъзможността състезателите да се подготвят пълноценно и при равни условия. От МОК обаче бяха категорични, че за отлагане и дума не може да става. Нито пък игрите да минат без публика. Но сега вече дори и президентът на МОК Томас Бах заговори за „различни сценарии”.

„Не бихме могли точно сега да вземем решение, защото ситуацията с коронавируса е несигурна – каза Бах пред „Ню Йорк Таймс”. – Обмисляме различни варианти, но не и отмяна. Някои организации отложиха събитията си за април и май. А до олимпиадата остават още четири месеца и половина, никой не знае какво ще се случи до юли.”

За първи път и от оргкомитета на Токио 2020 изразиха публично мнение за отлагане.

„Спортистите няма да могат да се подготвят за стартовете, не може да караме хората да тренират в условия на епидемия”, категорична е Каори Ямагучи, член на комитета.

А японският министър на финансите Таро Асо пък нарече олимпиадата „прокълната”.

Въпреки напрегнатата ситуация факелът с олимпийския огън пристигна в Страната на изгряващото слънце. Церемонията по посрещането му бе доста скромна, заради епидемията. На японска земя пламъкът бе запален от трикратните олимпийски шампиони Саори Йошида (борба) и Тадахиро Номура (джудо).

„Надявам се олимпийската щафета да донесе енергия и надежда на хората”, заяви Йошида.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Красимира Станкова

Този уебсайт използва "бисквитки"