Удар с дронове срещу US база в Йордания (обзор)

Трима загинали и десетки ранени 

Техеран отрича да е замесен

Трима американски военни са били убити и мнозина са били ранени при атака с дронове срещу американска база в Североизточна Йордания, в близост до границата със Сирия. Това съобщи американският президент Джо Байдън, цитиран от “Ройтерс”.

“Въпреки че все още събираме сведения, знаем, че е била извършена от радикални групировки в Сирия и Ирак, които разполагат с подкрепата на Иран”, изтъква Байдън.

“Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем”, каза още Байдън.

Американският министър на отбраната Лойд Остин подкрепи думите му и подчерта, че интересите на САЩ ще бъдат защитени с необходимите действия.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за региона на Близкия изток, уточни, че при атаката са ранени 25 американски войници. Високопоставен йордански представител разкри, че Йордания наскоро е поискала от САЩ модерни оръжия и системи за ПВО отбрана “Пейтриът”, опасявайки се от ескалация на конфликта в Газа.

Иранското постоянно представителство към ООН пък посочи, че Техеран по никакъв начин не е замесен в атаката. “Има конфликт между американските сили и съпротивителни групи в региона, които отвръщат на удара с ответни атаки”, се казва в тяхното изявление.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"