Условна присъда за частен съдебен изпълнител, присвоил 294 584 лева

294 584 лева присвоил частният съдебен изпълнител от Търговище Стойко Аспарухов. Парите били собственост на фирма от Търговище и били предназначени за плащане по изпълнителни дела. Те били поверени на съдебния изпълнител да ги пази и управлява за удовлетворяване на взискателите. Вместо това, от декември 2011г. до февруари 2013г., Аспарухов теглил касово различни суми от тях.

За присвояването в големи размери той е осъден условно на 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Съдът го лишава от право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество за 5 години.

Поредната присъда за Аспарухов е от Районния съд в Шумен. Съдът е определил общо наказание по настоящата присъда с други 4, постановени в Шумен и Разград. Присъединява се и глоба в размер на 1000 лева, наложена по присъда от Великотърновския съд по дело от 2013г.

Аспарухов е осъден да заплати на фирмата цялата изтеглена сума от 294 584 лева, като обезщетение за причинените на дружеството имуществени вреди в резултат на извършеното от него престъпление. Той трябва да плати и 11 783 лева държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. Дължи още 864 лева деловодни разноски, както и 5 лева такса за служебно издаване на изпълнителен лист. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

В началото на тази година Аспарухов беше временно отстранен от длъжност, тъй като срещу него се води дисциплинарно производство.

Делата, по които работи, бяха прехвърлени на негов колега от Разград.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"