На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Да лъснем колата без вода…

Всеки свързва автомивките с лееща се вода и облаци сапун. Но вече съществува и алтернатива – „измиване” на колата без капка вода. Този метод е въведен за първи път в САЩ преди 20 години, след това добива популярност и в Европа.

Сухото външно почистване на колата става чрез течен препарат, който „улавя” външните за повърхността обекти – твърди частици, прах и насекоми. Препаратът изчиства повърхността на автомобила, като я обвива в полутечна емулсия, която се отстранява лесно с микрофибърна кърпа.

Така се пестят до 150 литра вода

Според груби изчисления за измиването на една средноголяма кола в автомивка отиват около 150 литра вода.

„Безводното почистване на автомобил е еко по два начина. Първо пести вода – за измиването на обикновена кола при нас се ползват само около 150-200 милилитра вода, в която се разтварят концентрираните препарати. И второ, съставките на препаратите не замърсяват по какъвто и да е начин природата, защото не са токсични и не съдържат фосфати”, обясни Стефан Марков от компания за безводно почистване на коли.

Особеността на екомиенето е, че за почистване на автомобил по този начин са нужни двама души. „Колата се разделя на две и всеки изчиства и полира своята половинка. Това съкращава времето за измиване. Цялата процедура трае от 40 минути до един час в зависимост от това колко е голяма и мръсна колата”, обяснява Марков.

Задължително се търка в една посока

Как става самото почистване? Върху покрива на автомобила се впръсква определено количество препарат. След това с кърпата се разнася течността, като това трябва да става само в една посока, без въртеливи движения. След като се отнеме мръсотията, с втора кърпа се полира покритието, а ако клиентът желае, се полага и вакса.

Техниката е важна, защото ако не се изпълнява както трябва, се образуват грозни спирали и драскотини по боята, които трябва после да се премахват с измиване и полиране.

Препаратите за безводно измиване на автомобили съдържат естествени суровини на водна основа, рециклирани и биоразтворими съставки с незначително въздействие върху околната среда. За разлика от повечето почистващи средства, в тези за безводно миене не се съдържат разтворители, петролни въглеводороди, съединения на тежки метали, корозивни елементи, сода, аерозоли или други опасни съставки.

Препаратите за сухо миене съдържат восък карнауба, който е растителна мазнина, извличана от бразилски палми. Восъкът образува много здрав слой върху повърхността на превозното средство, като го защитава от ултравиолетови лъчи, замърсявания от сол, екскременти на птици и други мръсотии. Благодарение на това запечатващо свойство се образува специфичен филм върху боята.

Препаратите за сухо миене се използват също за почистване на стъкло, пластмаса, текстил метал, гума, алуминиеви и хромирани повърхности.

Цените започват от 20 лева

Безводното измиване на кола е по-скъпо, отколкото услугите на традиционните автомивки. Сухо измиване и полиране например струва 20 лева, а ако искате и вакса, трябва да платите още 5 лева. За джипове и бусове цените са с 20% нагоре. В услугата обаче се включва измиване на автомобила на място, удобно за клиента. В сайтовете за групово пазаруване офертите на мобилните екоавтомивки, които използват биопрепарати, но с вода, са с до 50% по-ниски.

Как го правят по френски

Френската компания за безводно почистване на автомобили „Синео” залага на
реинтеграцията на хора, които трудно намират своето място на пазара на труда.
За целта от компанията са изготвили проекти за трудова реализация на социално слаби.
„Фирмата осигурява над 70% устойчива заетост и интеграция на трайно безработни лица в цялата страна. Всяка година наемаме по 350 души в своите 34 предприятия”, обясняват от компанията.

Освен подпомагане на хората в нужда, приоритет е и опазването на околната среда. Започвайки работа в предприятието, работниците преминават обучение, свързано с отговорността към природата. Само за последните 5 години компанията е спестила над 42 милиона тона вода.

Фирмата възниква, след като създателят й забелязва, че през една особено суха година хората продължават да мият колите си с вода, въпреки че от десетилетие съществува метод на безводно почистване. Докато проучва възможността да внедри този метод, се изправя пред факта, че се използват химически продукти, които вредят на околната среда. За да преодолее тази спънка, открива и работи в партньорство с химическа лаборатория, разработваща екомиещи продукти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.