С Ботевото "Майце си" тръгна мъжкото хоро в Калофер (обзор)

С песента "Майце си" по едноименното стихотворение на Христо Ботев и навръх 167-годишнината от рождението на поета революционер и под звуците на тъпани и гайди още в ранни зори от къщата на кмета на Калофер Румен Стоянов тръгна единственото у нас мъжко хоро.

Минусовите температури през нощта обаче бяха сковали река Тунджа и се наложи ледът да бъде разбиван, за да могат мераклиите да влязат в мразовитите води край Черковския мост в центъра на града.

Над 150 души се престрашиха да влязат в Тунджа, пеейки традиционната песен за обичая на този ден песен "Залюбила е Василка 2 любовника отдалече". Народното поверие пък гласи, че който е нагазил в ледената вода навръх Богоявление, не се разболява и него дори настинка не го лови.

"А ако реката е замръзнала и във водата има лед, то годината, ще бъде здрава и добра за хората", твърди пък Георги Бутрата, един от най-известните местни майстори на тъпана.

За калоферци Йордановден е повече от национален празник и почивен ден за повечето местни фирми, които бяха освободили служителите си от работа заради тържествата. А те включваха пускане на бели гълъби като символ на мира и благоденствието и хвърлянето в реката на кръста, който по традиция се връчва на най-младия участник в мъжкото хоро. Това бе 5-годишният Дилян Димов Рашков, който влезе за първи път в ледената река заедно с вуйчо си. По-късно към калоферци във водите на Тунджа се присъединиха и мъже от различни краища на България, дошли за да уважат 200-годишната традиция, като единственият политик сред тях бе бившият областен управител на Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ Здравко Димитров.

"Пожелавам на калоферци да продължат да пазят традициите и да ги предават на поколенията. Само обединени можем да запазим българското", коментира Здравко Димитров.

След края на мъжкото хоро се наложи линейка да откара пострадал младеж до колата му, след като контузи крака си в бетонния праг на реката при повторен опит да скочи в Тунджа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини