Съдът отстрани от длъжност кмета на Куклен

Изпълняващият длъжността кмет на община Куклен Костадин Павлов е отстранен от поста си с решение на Пловдивския апелативен съд от 6 януари 2015 г.

Павлов, който не се яви на предишното заседание на съда, тъй като му се наложи да влезе в болница за спешна операция, остана под домашен арест. В началото на следващата седмица ще бъде насрочена извънредна сесия на 11-членния Общински съвет-Куклен, за да бъде избран нов временен кмет, като се очаква до местните избори тази длъжност да изпълнява сегашният зам.-кмет Илхан Кадир.

"С колегите не сме обсъждали кой ще бъде временен кмет, тъй като в деловодството на Общинския съвет още не сме получили решението на Апелативния съд за отстраняването от длъжност на Костадин Павлов", коментира Фаик Коркмаз, зам.-председател на местния парламент в Куклен.

На община Куклен явно не й върви на кметове, тъй като втори пореден градоначалник става клиент на прокуратурата и съда. Окръжният съд в Пловдив води дело срещу бившия кмет Димитър Сотиров и заместника му Иван Апостолов за злоупотреби със служебно положение и безстопанственост в размер на 1 012 557 г. Срещу Сотиров има повдигнати обвинения и за присвояване на 100 000 лв.

Четири пък са обвиненията срещу наследника му Костадин Павлов, който бе назначен за временен кмет с решение на Общинския съвет-Куклен на 31 август 2012 г. Павлов, който бе показно арестуван в средата на август и дори му бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", е обвинен за вземане на 3000 лв. подкуп от бизнесдмата Надежда Минчева и за злоупотреба със служебно положение. Според прокуратурата и.д.кметът превишил правата си и повлиял нейната фирма "Надежда 2000" ЕООД да спечели обществени поръчки за доставка на храна в детските ясли и градини и домашния социален патронаж и сключи договор за 74 327 лв. Обвиненията срещу Костадин Павлов са по чл.302 т.1, чл.282 ал.2, 304-б ал.1 и чл. 319 от НК, като най-тежкото предвидено от закона наказание е лишаване от свобода до 6 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини