Журналистите на БНТ излязоха в подкрепа на свободата на словото

Днес в 13:00 часа журналистите на Българската национална телевизия излязоха пред сградата на медията, за да изразят своята категорична позиция в защита на свободата на словото. Тяхното решение е продиктувано от убеждението, че журналистическият дълг към обществото и демокрацията са по-силни от тероризма и насилието, съобщават от телевизията.

Повод за протеста е ужасното терористичното нападение в редакцията на френското списание “Шарли ебдо” вчера, при което загинаха 12 души.

“Свободата на словото е едно от най-големите постижения на цивилизования свят. Журналистите имат мисията да я защитават и не могат да бъдат сплашени да се откажат от нея дори с цената на кървави жертви. ” – заявиха вчера в декларация собственици, мениджъри и главни редактори на български медии. В документа се изразява надеждата, че журналистическата общност по целия свят ще покаже решимостта си да брани правото за свободно изразяване на мнения, независимо от религиозни, етнически и политически различия.

В знак на солидарност с френските си колеги, журналистите от БНТ, смениха профилните си снимки във фейсбук с посланието “Аз съм Шарли”. Надписът Je suis Charlie присъства в новинарските и актуални предавания на обществената медия, също като израз на съпричастност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини