Симеон Николов: Атентатът в Париж може да е начало на мащабна война, има заплаха и за България

Атентатът в Париж може да бъде начало на една широка мащабна война. Решаващо ще бъде да се докаже кой стои зад атентаторите и едва тогава бихме могли да правим изводи за следващите им стъпки. Това заяви директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

Въпреки заявеното от терористите, че принадлежат към групировка на "Ал Кайда" от Йемен, както и изявления, които бяха направени от представители на двете организации, главният прокурор на САЩ, както и председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили твърдят, че няма надеждна информация, че "Ал Кайда" или "Ислямска държава" стоят зад терористичната атака, посочи експертът. Според него ако се докаже, че "Ислямска държава" стои зад тях, това би било първата реализация на досегашните заплахи на групировката срещу Европа.

Групировката в Йемен бе една от първите, които се присъединиха към "Ал Кайда". Още тогава ние предупредихме, че евентуално обединяване на ресурсите на "Ислямска държава" с технологичните и международните възможности на "Ал Кайда" по цял свят би било най-страшната перспектива за Европа. Ако преговорите са завършили с конкретни планове, то атентатът в Париж може наистина да се окаже обявяване на началото на една мащабна война и една поредица от атентати, каза Николов.

Той е категоричен, че зад двамата атентатори стои някой. По думите му това е първият по рода си атентат с нов характер.

За опасностите пред България Симеон Николов коментира, че съществува заплаха. Лоша шега би ни изиграл нашият подход към такива заплахи и нашата безотговорност. Ние имаме много проблеми да отстраняваме, които правят по-лесно провеждането на терористични актове в България, по-уязвими сме, макар да не сме първостепенна цел, подчерта Николов.

Според Николов сериозна заплаха представлява ислямизацията на ромските общности у нас. В момента над 50% от тях са ислямизирани или турцизирани, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини