Синдикалист: Надзирателите в затворите излизат на протест на 29 януари

Предвижда се на 29 януари, когато е празникът на служителите в затворите, да бъдат организирани нови протестни действия на представителите на сектор „Сигурност”. Това каза пред Фокус Атанас Трифонов, председател на Синдиката на служителите на затворите България – Ловеч.

Той уточни, че все още не е ясно какви ще бъдат новите протестни действия и как ще протекат те. Това ще бъде решено след свикване на управителния съвет на синдикатите. Атанас Трифонов отчете протестът от събота като достатъчно ясен и показателен, въпреки, че няма реален отговор на исканията. „Мисля, че нашите искания за спазване на закона за МВР също са достатъчно ясни. Поне това да се направи. Все още нямаме никакъв отговор.

До колкото разбрахме от министъра и от директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” на 19 януари ще има някакво заседание за оптимизиране на щатовете в системата на затворите. В момента върви подобна процедура за меко казано съкращения, но това няма да доведе до някакво увеличение на заплатите, тъй като сумите, които ще бъдат спестени ще са много малки”, обясни още той.

По думите му, отлагането във времето на конкретно решение на проблема ще доведе единствено до нови нови дела срещу Министерство на правосъдието, които ще бъдат спечелени при всички положения. „Това си го призна и самият министър. Но лошото е, че чрез съда Министерството ще загуби едни пари, които са разходи за дела и адвокати, които пак ще бъдат разход за данъкоплатеца. Това е излишно. Вярно, че не всички служители ще заведат такива дела, но повечето ще го направят”, каза още Атанас Трифонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини