На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Толкова просто, че чак е на върха на молива

Анатомия на омразата ни разкрива едно разделено общество. Частите му съсъществуват в едно и също време и социално пространство, а вътрешно живeят в две исторически времена (ценности). Подобно разделение съпътства човешката история от нейното зараждане и е в механизма на историческата промяна при смяна или отстояване на цености. За последиците няма нужда от пророчеството на Христос, че „Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява”. Загиват и цивилизации.

Нека нямаме илюзията, че днес като че ли не сме исторически общества,като че ли представата за Бог е самият Бог. Ала Бог не е представа. Представи са представите за Бог. И онова, което ни разделя не са нещата, а представите, превърнати в неща.

Когато нещата са подменени с техните представи (думи), настъпва истинско разделение по сакрално приет признак – религиозен, етнически, расов или съсловно-класов… Причината за разделението като че ли става безкрайно дълбока, защото е вътре в нас.При национал-социализма е по етнически признак, при марксизма – по класов признак (”пролетариатът е гробокопач на капитализма”), а при радикалния ислям – по религиозен (обществото на Пророка и това на „неверниците”).

Разделението по сакрален признак поражда и вдъхновява омраза- разделя „аз” и „ти”, „ние” и „вие” така, че „ти” и „вие” са врагове на „аз” и „ние”. Тъй като само държавата е легитимен, а може да бъде и тотален, насилник, политическата власт е самооправдаваща се цел на мразещия – сливане на идеологията на властта с властта на изповядваната идеология. При издигнатата в идеология, в чиста и правомерна идея омраза, „аз” се претопява в „ние” и е легимирана от извънчовешки сакрални благословии – Бог (при радикалния ислям), историята (при марксизма), биологията (при расизма).

Ако в приятелството и любовта двете души се сливат в едно тяло, в омразата, ако не душата, тялото трябва да изчезне. ТОЙ трябва да бъде никой. При приятелството и любовта единият е готов да се жертва за другия, в омразата жертвата може да бъде само другият. Обектът на любовта е неповторим. При омразата обектът е заменим и сърцето на мразещия се изпълва от радост от неговата гибел, унижение и безпомощност. Стопроцентов садизъм, както казва Е.Фром, при анализ, за съжаление само на национал-социализма.

Омразата след всяка гавра над своя обект излиза по-мразеща и ненаситна. Мразещият изпитва дефицит не толкова от липсата на обект за мразене, а от недостиг на мразене.

Идеологизираната общност от мразещи се превръща в затворено общество. Мразещите са мнителни и подозрителни. Врагът е отвсякъде. Другият, само защото е друг, е враг.Обществото е състезание за по-, по-най- мразещ.

Омразата разделя брат от брата, дете от родители, съпруг от съпруга. Превръща предателството в „морал”. Мразещият е перфектен до експертност егоист. Изисква уважение, внимание, ордени, почести, мавзолей. Небесна отплата горе, памет в историята, а на земята – героизиран „култ към личността”. Изисква да бъде хвален, обичан – чак до края на „Хилядолетния райх”или като „Баща на народите”. Мразещият е перфектният престъпник, който заличава следите с оправдания като „колелото на историята” и „правата вяра”.

Омразата поглъща намразения свят, преди да погълне и самия мразещ. Тя е извратената воля за власт и слава – единственият „аз” чрез „ние”. Съграденото преди – в развалини. „Терорът е основното средство за социална хигиена” (Ленин). И всеки, който проповядва любов (особено като надсмиваща се истина) – от поета до художника, от мислещия до честния, от свещеника до влюбения, руши неговия свят и другите са „неосъзнали се”, „гнила интелигенция”, „накърняващи сакрални чувства на святост”.

Мразещият е масовик, железен, стоманен, мъченик, безличностно винтче в колелото на историята. „Светът е опасно място за живеене и то не защото хората са зли, а заради онези от тях, които нехаят за това”. (Айнщайн).

В поредната след фашизма и комунизма (плод на европейска интелектуална традиция) криза на човешката идентичност възприеманата като от въздуха дадена ни толерантност ни прави наивни в толерантността към нетолерантния. Нетолерантният използва именно принципа на толерантността, за да се самотграничи от толерантния. И защото тъкмо нетолерантността му е признакът на различие от толерантния, едва сега, вече и с деяние, той е истински различният. Ала нетолерантността в едно толерантно общество е нещо повече от признак. Тя е хаос.Толкова просто, че чак е на върха на молива (езика).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.