Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Не пари, а реформа за БДЖ

Десетки хиляди пътуващи с влак тази зима са лишени от възможността да ползват железниците. БДЖ съкрати от вчера 38 влака, на други 10 скъси маршрутите, а от 1 февруари ще спре още близо 90.

Най-силният аргумент на ръководството на предприятието за тези съкращения е, че държавата е намалила компенсацията за пътническите превози с 40 млн. лв. – от обичайните 180 млн. лв. всяка година за 2015 г. тази субсидия е 140 млн. лв.

Точно този аргумент e несъстоятелен. Защото, ако парите бяха универсално лекарство, то БДЖ би трябвало да е най-цветущото предприятие в България. Няма друга такава фирма у нас – частна или държавна, която само за едно десетилетие да е получила близо 2 млрд. лв. от държавата. И въпреки това състоянието й от година на година се влошава все повече. През последните 10 години, докато е ползвала тези 2 млрд. лв. на данъкоплатците, железницата натрупа над 800 млн. лв. дългове, които едва в последно време паднаха до 565 млн. лв. Но откъдето и да се погледне, тази държавна компания е във фактически фалит.
За 2014 г. например „БДЖ Пътнически превози” е получила 180 млн. лв. компенсация за пътуванията на гражданите, след което в края на годината отчита 9 млн. лв. загуба от дейността си. Предната година при същата субсидия загубата беше 29 млн. лв.

Но това е положението в едно предприятие, което не е виждало истински реформи и чиито ръководства се сменят всяка година, като всяко отрича вижданията на предшествениците си. Преди 3 години например тогавашното ръководство на БДЖ намали разписанието със 138 влака, но следващото ги върна тихомълком. В такова състояние – на липса на дългосрочна визия, железниците си стоят от години и нищо чудно някой ден да се стигне до положение влакове в България да има единствено по линията София – Варна и София – Бургас.

Естествено, железницата не може сама да се издърпа от положението, в което се намира. Трябва държавата да каже от какви жп превози точно има нужда. Ако превозите се либерализират и на пазара излязат частни превозвачи, те ще искат само най-рентабилните линии, по които влаковете могат да съперничат на останалите превозвачи по бързина и комфорт. Но тогава обслужването на всички второстепенни линии в райони, в които населението разчита на влака като по-евтин вариант, ще трябва да бъде грижа на предприятие, което няма нищо общо със сегашното.

Последните десетина години ясно показаха, че сегашният модел, при който се субсидират абсолютно всички превози, не върши работа. Затова може би е време да се помисли как със същите пари общините да бъдат накарани да си поръчват такъв транспорт за местното население, какъвто им е най-удобен. Очевидно че държавната субсидия няма как да бъде напълно преустановена. Но поне ще се изразходва по-рационално.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.