Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Три вида очила за ХХІ век и терористичните актове в Париж

В следващите години ще живеем в света на консерватора Хънтингтън, а след това може да дойде и антикапиталистическото време на Уолърстейн

От 7 януари насам в медиите водят битка помежду си версии на три типа интерпретации на атентатите срещу „Шарли ебдо” – либерални и неолиберални, консервативни и неоконсервативни, и леви. Ако бръкнем по-дълбоко ще видим, че в тях се отразяват три виждания за света през ХХІ век, появили се с края на социализма в три бестселъра на трима знаменити американски професори – Франсис Фукуяма, Самюел Хънтингтън и Имануил Уолърстейн.

Либералните и неолиберални идеологически очила, които голяма част от човечеството си сложи с „Края на историята” на Фукуяма през 1989 г. ни показват ХХІ век през универсалните и общовалидни ценности на либералната демокрация като най-висшето състояние, до което е стигнало човечеството. Тази представа оформи идеологическите оправдания на американските инвазии в Ирак, Либия и други части на света като облагодетелстване на съответния народ със „свободата” и „демокрацията”. Тя бе въплътена и в аргументите на либералните интерпретации на ислямистките атентати в Париж срещу журналистите-карикатуристи.

Това е тероризъм срещу абсолютната ценност на свободата на словото и затова всеки трябва да каже „Аз съм Шарли”, да бъде защитник на свободата. В този либерален свят няма свети идоли, които да бъдат запазени от критично и осмиващо слово или карикатура.

Трябва да сме толерантни към различията, независимо от това какви са те, това е израз на свободата.

За станалото е виновен не ислямът, а фанатиците джихадисти, които трябва да бъдат наказани. Опитите да се търсят корените на нещата в исляма и да се обвиняват носителите на тази религия са „ислямофобия”.

Консервативните и неконсервативни идеологически очила за света през ХХІ век са най-добре конструирани в „Сблъсъка на цивилизациите” на Самюел Хънтингтън. Светът е плуралистичен и западното самочувствие за общовалидни либерални ценности може да породи само войни и противопоставяния срещу други още седем големи цивилизации.

Свободата на словото не е абсолютна ценност. Има и други висши ценности, които може и трябва да бъдат нейни граници. Гаврата със светите неща на една общност е опасна.

Толерантността си има граници и трябва да се съобразяваме с тях.

“Ню Йорк таймс” написа за атентата: „Много хора виждат сблъсък на цивилизациите”. Има сблъсък на различни ценности. Затова консерваторите са против безконтролната имиграция. Проучване от 1998 г. открива, че 38% от французите реагират като расисти.

Левите антикапиталистически очила са на Имануил Уолърстейн. В 1995 г. той написа „След либерализма”, показвайки как светът на капитализма се тресе от все повече противоречия и ще отиде в историята до средата на ХХІ век .

Либералната свобода на словото е илюзия в свят, в който корпорации и правителства хвърлят милиарди за „мека сила” и обработка на масовото съзнание. Ноам Чомски, автор на „Медиите под контрол” саркастично отбелязва, че западните либерални приказки за свобода на словото се разминават с реалността и дава за пример натовското нападение на 23 април 1999 г. на сръбската държавна телевизия, избило намиращите се там 15 журналисти.

Мюсюлманите във Франция са главно от Алжир, Мароко, Тунис – страни, които векове наред са били експлоатирани като колонии, водили са борба за национално освобождение и по същество имаме идентичности. Само във войната за освобождение на Алжир умират милион и половина мюсюлмани. Неслучайно социологическо проучване през 2014 г. показва, че 69% или 4,4 млн. от френските мюсюлмани подкрепят “Ислямска държава”.

Представителите на бившите колонии са социално-икономически втора ръка хора. Голяма част са лумпен пролетариат, заселен главно в 751 гета, изпълнени с напрежение и омраза, готови да се вдигнат на бунт срещу всяка несправедливост. В някои региони действа шериата, а държавата не може да осигури базисни публични услуги. Безработицата сред имигрантите е два пъти по-висока. Безработните мюсюлмани до 29 години са 40%. В затворите около 70% от затворниците са мюсюлмани, докато мюсюлманите във френското общество са около 12 %.

Атентатите във Франция се извършват по времето на лявото управление на Франсоа Оланд. То би трябвало да подобри положението на бедните и дискриминираните, но този тип либерализирало се ляво е неспособно за това. Доверието към Оланд е едва 12-13%. Не му вярват французите, да не говорим за мюсюлманите.

Във всеки случай, светът на Фукуяма си отива. Неолибералите и либерализираната левица трудно ще го запазят. Ако една средновековна религия се оказва по-силна от либералната демокрация, която се лее като океан от трилиони гигабайти денонощно от световните медии, явно в капитализма нещо скърца. В следващите години ще живеем в света на Хънтингтън. А след това, кой знае, може да дойде и времето на Уолърстейн.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.