Турците убедени, че ЦРУ стои зад преврата

Отказът за екстрадиране на Гюлен само ще затвърди антиамериканските настроения

Вестник в Турция публикува преди време информация, че американски професор и бивш служител на Държавния департамент са участвали в дирижирането на заговора за свалянето на правителството на Реджеп Тайип Ердоган от луксозен хотел, разположен на остров в Мраморно море, недалеч от Истанбул. Същият всекидневник в заглавие на първа страница съобщи, че САЩ са се опитали да ликвидират президента на Турция в нощта на проваления опит за преврат.

Когато друг проправителствен вестник попита турците в наскорошно социологическо допитване коя част от американското правителство е подкрепила заговорниците ЦРУ зае първото място с 69 на сто от мненията на запитаните, следвано от разстояние от Белия дом с 20%.

Тези различни конспиративни теории не идват от разни маргинализирани части на турското общество. Турция може да е дълбоко поляризирана страна, но ако има едно нещо, в което гражданите от всички слоеве на обществото й - ислямисти, светски хора, либерали, националисти - са сигурни, то е, че САЩ са по някакъв начин са замесени в неуспешния опит за военен преврат. Или директно, или посредством човека, широко подозиран, че е лидер на заговора - мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в Съединените щати.

„Винаги, когато нещо шокиращо или ужасяващо се случи в Турция, рефлексът на обществото е да потърси конспирацията“, разказва Акин Унвер, асистент по международни отношения в Университета „Кадир Хас“ в Истанбул.

Тази реакция датира от близо век, когато в края на Първата световна война западните сили разкъсват териториите на победената Османска империя. Планът на Запада да раздели земите на страната, превърнала се в съвременна Турция, се проваля, когато основателят на светската държава Мустафа Кемал - Ататюрк повежда война срещу окупаторите. Но самият опит завинаги е вкоренил в турското съзнание страха от западен заговор.

Мнозинството от турците смятат, че в случая с проваления опит за преврат залогът е много по-голям от различните налудничави теории на конспирацията. Най-вече заради масовото убеждение, че е бил организиран от Фетхуллах Гюлен, който от 16 години живее в усамотено имение в планините Поконо в щата Пенсилвания.

В различни интервюта и изявления Гюлен най-остро отхвърля всякакво съучастие в метежа. Въпреки това заради местоположението му в САЩ, както и заради други съмнителни факти - включително, че служител на ЦРУ и бивш американски посланик в Анкара са съдействали на Фетхуллах Гюлен да получи зелена карта - множество турски граждани смятат духовника за агент на тайните служби на Вашингтон. Оттам заключението, че властите в САЩ са заговорничели с него, за да свалят турското правителство, се намира само на една ръка разстояние.

„Американците стоят зад преврата, без никакво съмнение - смята Халук Тайлан, 48-годишен собственик на магазин в Истанбул. - Тайните общества в САЩ и ЦРУ стоят зад метежа.“

Теориите добиха такава популярност, че американски официални лица, включително президентът Барак Обама, бяха принудени публично да отрекат, че са се опитвали да свалят правителството на съюзник от НАТО.

Анкара вече поиска екстрадирането на Гюлен на основание, че е лидер на терористична организация. Турското правителство изпрати цяло досие с доказателства до Белия дом, въпреки че все още не е подадено официално искане. Анализатори смятат, че е малко вероятно представените факти да бъдат признати от американското правосъдие. Самите турци правят друга аналогия. Ами ако през 2001 г. Турция беше дала убежище на Осама бен Ладен?

При всички положения, ако Гюлен не бъде екстрадиран, това само ще засили антиамериканските настроения и убеждението, че САЩ заговорничат срещу Турция.

* Текстът е публикуван с малки съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи