9 агнета за курбан на празника на манастира и курорта “Св.Св.Константин и Елена” Честват 110 години от създаването на най-стария черноморски туристически център

На 33 места ще изкупуват череши в Сливен

Столетен войник получи почетен знак на Министерството на отбраната

Румен Радев седна на кафе в Москва (СНИМКИ)

Последният екшън герой Култовият офроудър изкушава ценителите с големи възможности и по-ниски цени

Фандъкова за чистотата на водата: Това, което прави БСП, е недопустимо

81-годишен шофьор загубил контрол над колата си и се ударил в дърво

За ден хванаха двама младежи без книжка, единият – с нерегистриран мотопед

Общественият посредник на Благоевград с приемен ден

Откриха удавено 3-годишно дете в пречиствателна станция за отпадни води

Бургас с нов окръжен прокурор Георги Чинев официално встъпи в длъжност

Катастрофа на камион блокира международен булевард в Русе

Ансамбъл „Пирин“ представя „Пирине мой“ за 85 години от рождението на проф. Кирил Стефанов

Глобяват мъж, обявил на тел.112 продадената си кола за открадната Санкцията, наложена от съда за фалшивия сигнал, е 1000 лв.

Меган Маркъл вече има свой профил в уебсайта на британското кралско семейство

Бездомник без крака живее в болницата на Бургас

57-годишен бездомник с два ампутирани крака вече втори месец живее в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ Бургас. Мъжът е с неплатени осигуровки, без постоянно местоживеене и без документи. Той е приет в болницата през декември 2014 г., с тежка тромбоза вследствие на измръзване. Наложило се лекарите да ампутират краката му, за да го спасят от инфектиране и смърт. Оттогава бездомникът живее в болницата, защото няма нито при кого, нито къде да отиде. Престоят, лечението и храната му са изцяло за сметка на лечебното заведение и вече надхвърлят 3000 лв., а клиничната пътека, по която е приет, отдавна е изтекла. Това съобщиха от пресцентъра на Бургаската болница вчера.

Вече повече от месец лечебното заведение издирва близките на пациента и води кореспонденция със социалните служби. Мъжът е родом от Приморско, където е имал имот и роднини. Издирените леля и вуйчо обаче отказали да се грижат за него, защото били възрастни и болни. В момента МБАЛ Бургас със съдействието на Агенцията за социално подпомагане и МВР прави всичко възможно, за да снабди с документи мъжа, а след това да търси вариант за настаняването му социален дом, кдето да се грижат за него. Болницата е подала документи и той да бъде освидетелстван от ТЕЛК като инвалид, за да получава пенсия.

Съдбата на бездомника не е прецедент за Бургаската болница. Годишно тук постъпват десетки пациенти, които са изоставени от близки и роднини, самотни, неосигурени. Разходите за тях годишно надхвърлят 30 000 лв., които никой не компенсира. „Няма друга болница в региона, която да упражнява подобни социални функции и да лекува нуждаещи се за своя сметка. Но считаме, че е необходимо да се създаде точен алгоритъм за действие в подобни ситуации, за да може за лечението на такива пациенти да има регламентирани източници на финансиране. Призовавам и общините от Бургаска област, които са акционери в болницата и чиито жители също лекуваме за своя сметка, да влязат в ролята си и да отделят финансови средства за болницата, както го прави например Община Бургас“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.