В Троянската обител ще изповядват под разпятие гигант

Разпятие с височина над два метра ще бъде поставено в притвора за изповед в храма на Троянския манастир в края на март т.г. В момента Кръстът с тялото Господне се майстори по каноните на т.нар. византийска мозайка от възпитаничката на родната Художествена академия Мария Николова от Видин, специализирала мозаичния занаят в Италия. Това съобщи вчера за "Труд" игуменът на ставропигиалната обител Велички епископ Сионий.

Според дядо Сионий, разпятието ще е втората творба на авторката видинчанка, която ще украси Светата обител. Преди него нейна мозаична икона с размерите на корабно платно била вградена над входа на манастира и осветена. Върху иконографската творба били изобразени ликовете на Св. Богородица и Младенеца.
Игуменът разказа още, че миналата година при подмяната на отоплителните радиатори били намерени филигранни кръстове от Софийската и Чипровската златарска школи. Светините били укрити под куп старо постелъчно бельо и завивки.

Сред безценните находки бил и Троянският Дамаскин, писан през 18 век и считан за изгубен безвъзвратно до този момент. Книгата била извадена изпод тайник, върху който били натрупани отново вехти дрехи и битови предмети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини