Спира ли се бежанска вълна с ограда

150 млн. лева. Толкова са парите, които ще бъдат дадени за провеждането на мисия „Спри бежанската вълна". Според вицепремиера Меглена Кунева такава се очаква напролет. Премиерът Бойко Борисов пък смята, че това може да се случи и по-рано, тъй като пролетта идва по-бързо на границата с Турция.

След Съвета по сигурността към Министерския съвет в сряда премиерът обяви в парламента, че са обсъждали изграждането на 82 км преградно съоръжение, за което ще бъдат похарчени 90 млн. лв. Борисов поиска от депутатите за целта да подготвят актуализация на бюджета, както и законодателни промени, за да може строежът на оградата да започне бързо - без обществени поръчки за доставка на материали. И още в четвъртък в парламента бе внесен проект за промяна на Закона за обществените поръчки, според който за „изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница" не се обявяват обществени поръчки. Проектът ще бъде гласуван най-вероятно следващата седмица.

Организацията по строежа на оградата ще бъдат възложени на областните управители на Хасково, Бургас и Кърджали. Около 1 млн. лева на километър ще струва новата преграда на границата с Турция. „За да може да се случи възможно най-бързо (изграждането на съоръжението - б.р.) в трите области - около 82 км трябва да се направят, ще са нужни около 90 млн. лева, хич не е евтино", обясни премиерът.

За сравнение по времето на кабинета „Орешарски" беше изградена 31-километрова ограда, която струваше над 8 млн. лв. Инспекторатът на Министерския съвет тогава установи, че е имало надписване на сумите за извършването на определена работа и при закупуването на материали. Изграждането на оградата беше възложено на Сухопътни войски. В доклада на инспектората категорично бе записано, че ако е имало конкурс, цената е можело да бъде намалена с около 2 млн. лв.

Ръководството на ГЕРБ тогава поиска оставката на ръководството на Министерството на отбраната. Във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваваше военният министър Ангел Найденов да излезе открито пред народа и да обясни къде са отишли парите му.

Министерският съвет прие в сряда неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата. Решението предвижда продължаване на поетапното изграждане на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по южната граница на страната. В срок до 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектирането му, като определи приоритетните участъци и срокове за изграждането му. Министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната в срок до 23 януари трябва да предложат промени в подзаконовата нормативна уредба за логистична подкрепа от страна на Министерството на отбраната при осъществяване на охраната и наблюдението на държавната граница от органите на МВР. Министерството на земеделието и храните пък трябва да продължи изграждането на нови и ремонта на съществуващите горски пътища в обхвата на дейност на Югоизточното държавно предприятие.

Според изчисленията на Държавната агенция за бежанците издръжката на един бежанец в страната ни е 385 лв. месечно. Т.е. със 150-те млн. лв., с които ще спираме бежанската вълна, можем да издържаме 32 467 бежанци цяла година или 3247 бежанци 10 години. Ако оградата хич не е евтина, то и броя бежанци, за които можем да се грижим вместо нея хич не са малко.

Това обаче са само сухите сметки. Управляващите спестяват информацията, че дори и след изграждането на защитното съоръжение бежанската вълна, ако такава наистина има, не може да бъде възпрепятствана. Защото по закон не може да се откаже убежище на човек, чийто живот е застрашен. Т.е. бежанците не могат да бъдат спирани да не влизат през официалните гранични пунктове. Не се коментира и това, какво ще правят властите, ако на българските пристанища започнат да се изсипват малки и големи плавателни съдове с бежанци от Турция. Няма как да бъде изградена и ограда по море.

Освен това, дори и да бъде вдигната още по-дълга ограда по зелената ни граница, това не означава, че ще бъдат намалени патрулите, които охраняват граничната бразда. Каквито и камери и сензори да бъдат поставени, ще трябва и жива сила, за да лови нарушителите. И отново по цялото протежение на границата ще трябва да бъдат разположени гранични полицаи. Може би не на 100 метра отстояние, а на 200 или 500 метра.

Дали не е по-разумно вместо да бързаме със строеж на безмислени съоръжения, да потърсим помощ в европейските институции. Германия вече предложи квотен принцип за настаняване на бежанци. Европа също трябва да бъде съпричастна към нас и да подпомогне финансово охраната на външните си граници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи