Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

120 дами и рицари тамплиери срещат 10-та си годишнина в Шумен Велик Приорат България приема 5-ма македонци

Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Балван чества 135 години от построяването на своята църква Храмът в селото носи името на Св. Иван Рилски

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Пиар на правителството блъсна репортер и се извини

Изплатихме последния дълг от социализма

Правителството е погасило държавен дълг в размер на 1,13 млрд. долара по глобалните облигации, емитирани през 2002 г., съобщиха от Министерството на финансите. Сумата включва главница от 1,086 млрд. долара и 44,81 млн. лихва. Плащането е извършено на 14 януари при обменен курс от 1,661 лева за долар.

Изплатените облигации са последната част от финансовите инструменти, с които през 2002 г. тогавашният финансов министър Милен Велчев замени брейди облигациите по дълга, поет през 1989 г. при управлението на Тодор Живков. Така 25 години след края на социализма България изплати и последното от задълженията от това време.

От финансовото министерство припомниха, че глобалните облигации в долари бяха емитирани на два транша – през април 2002 г. на стойност 511,49 млн. долара по курс на БНБ от 2,23192 лева за долар и през октомври същата година – за 759,05 млн. долара при курс от 1,99574 лева за долар. Платената главница сега е по-малка, защото през 2008 г. беше направено обратно изкупуване на част от облигациите.

Друга част от брейди облигациите през 2002 г. бяха заменени с глобални облигации в евро, които бяха изкупени обратно през юни 2009 г.

Средствата, с които правителството погаси този дълг, бяха набрани чрез нов външен дълг през миналата година. Тогава кабинетът „Орешарски“успешно пласира на международните пазари десетгодишна еврооблигация с купон от 2,95%. Това е с 5,30 процентни пункта по-ниско от купона на облигациите, погасени на 14 януари т.г. Така на държавния бюджет ще бъдат спестени около 95,6 млн. лв. разходи за лихви годишно, ограничава се и негативното влияние на валутния риск от долара.

Държавният дълг на България намалява с около 919,6 млн. евро до 10,5 млрд. евро и се свива като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) от сегашните 27% на до 24,8%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.