Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Изплатихме последния дълг от социализма

Правителството е погасило държавен дълг в размер на 1,13 млрд. долара по глобалните облигации, емитирани през 2002 г., съобщиха от Министерството на финансите. Сумата включва главница от 1,086 млрд. долара и 44,81 млн. лихва. Плащането е извършено на 14 януари при обменен курс от 1,661 лева за долар.

Изплатените облигации са последната част от финансовите инструменти, с които през 2002 г. тогавашният финансов министър Милен Велчев замени брейди облигациите по дълга, поет през 1989 г. при управлението на Тодор Живков. Така 25 години след края на социализма България изплати и последното от задълженията от това време.

От финансовото министерство припомниха, че глобалните облигации в долари бяха емитирани на два транша – през април 2002 г. на стойност 511,49 млн. долара по курс на БНБ от 2,23192 лева за долар и през октомври същата година – за 759,05 млн. долара при курс от 1,99574 лева за долар. Платената главница сега е по-малка, защото през 2008 г. беше направено обратно изкупуване на част от облигациите.

Друга част от брейди облигациите през 2002 г. бяха заменени с глобални облигации в евро, които бяха изкупени обратно през юни 2009 г.

Средствата, с които правителството погаси този дълг, бяха набрани чрез нов външен дълг през миналата година. Тогава кабинетът „Орешарски“успешно пласира на международните пазари десетгодишна еврооблигация с купон от 2,95%. Това е с 5,30 процентни пункта по-ниско от купона на облигациите, погасени на 14 януари т.г. Така на държавния бюджет ще бъдат спестени около 95,6 млн. лв. разходи за лихви годишно, ограничава се и негативното влияние на валутния риск от долара.

Държавният дълг на България намалява с около 919,6 млн. евро до 10,5 млрд. евро и се свива като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) от сегашните 27% на до 24,8%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.