Новата BG икономика: Пазарджишка фирма прави части за френски и немски двигатели

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.

Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.

Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

Фирма от Пазарджик изработва инструментална екипировка - нестандартно оборудване или стоманени матрици за компоненти за електродвигатели за немски и италиански гиганти. Дружество "НГ Дизайн" е създадено преди шест години. Въпреки това вече изработва детайли за фирми като немските SIEMENS, JULI, NORD, италианските BONFIGLIOLI, FAAC, SOGA, френската SIREМ и др."Първоначално започнахме в празен цех, доставихме си машини. Изработвахме инструментална екипировка по поръчка на клиента. Скоро ни намериха сегашните наши съдружници от Италия, с които първоначално бяхме партньори. Тръгнали сме с минимален капитал, изплатихме си машините. Най-важното е клиентът да е доволен, за да се върне отново", обяснява Ирена Нешкова, управител и съсобственик в "НГ Дизайн". Дружеството е част от италианската компания "NPF Group", в което влизат седем фирми в различни части на света - Италия, Испания, Унгария, Индия. Основният бизнес на компанията е леене на алуминиеви отливки, като се използват най-добрите технологии на пазара. В дъщерните фирми по света работят общо 230 специалисти.

Първата леярна е създадена през 1952 г. в малък италиански град. По онова време леенето на алуминий ставало чрез технология в пясъка. Пет години по-късно стартира изработката под високо налягане. Постепенно италианската компания отваря дружества в Испания, Индия, а през 2009 г. закупува процент от "НГ Дизайн" в Пазарджик. Целта е при производството да се опазва околната среда, т.е. рециклиране на алуминия и редуциране на вредните емисии. "Предлагаме на клиентите си пълно обслужване - от проектирането до серийното производство. Изработваме инструмента за леене под високо налягане на алуминиеви детайли или пресформи, зачистващи щанци на отливката и приспособления за механична обработка", обяснява Нешкова. Пресформата, която произвеждат, се поставя на леярската машина за изработване на бройки от продукта. Формите са от висококачествена специална стомана, която гарантира по-дългия живот на инструментите. Изделията на фирмата в Пазарджик намират приложение при производството на електродвигатели, електрически помпи и др. На месец се правят четири-пет пресформи, колкото и щанци за почистване на алуминиевите отливки. В "НГ Дизайн" работят 25 човека - инженери, фрезисти, шлосери и технически персонал. Конструктурско-инженерният отдел е от осем специалисти. Те са започнали работа с конкурс, кадри са на Техническия университет в София и неговите филиали. "Притежаваме цялата техническа обезпеченост за производството на инструментална екипировка", казва Нешкова. В цеха на дружеството, в Индустриалната зона на Пазарджик, се използват машини от ново поколение - високопроизводителни, прецизни и ниско енергоемки.

"Така успяваме да бъдем в крак със световните тенденции, за да можем да сме конкурентни на пазара, който постоянно се развива", казва Нешкова. Фирмата е сред първите три в България по изработка на инструментална екипировка.

"Технологията ни е поредица от операции на студена машинна обработка. По-голямата част от оборудването е с цифрово-програмно управление. Металорежещите машини пък позволяват извършването на място на всички операции, необходими при правенето на инструментална екипировка", обяснява Ирена Нешкова. "Започваме от конструкцията на изделието, на инструменталната екипировка, цифрово-програмно управление, изработка на електроди, полиране, монтаж, проби, пилотна серия и производство", обясняват от инженерния отдел на дружеството. При изработката на детайлите "НГ Дизайн" прилага възможности на САD/CAM/CAE технологиите на фирма "Дитра". "Използваме софтуерните технологии в целия цикъл на създаване на инструменталната екипировка, което означава работа в реален паралелен инженеринг. Техническият екип ни е много силен и с голям практически опит. При нас работят опитни конструктори, настройчици на машини с цифрово-програмно управление. Всички дейности по проектирането се осъществяват в единна електронна среда", допълва управителката на дружеството. "Нашият екип е квалифициран в тримерното моделиране и дизайн на сглобени единици, на инструменти за алуминиеви детайли за леене под високо налягане, щанци и щампи, както и за приспособления за механична обработка", допълва Нешкова. Дружеството гарантира използване на инструментите при 100 000 удара.

"Което е една от най-високите за леене на алуминий под високо налягане", обяснява Нешкова. При нужда се правят корекции на място. "Ние сме постигнали пазарен дял, който доказва че имаме добър търговски и инженерингов опит, но изключително ни помага използването на съвременни методи и софтуерни продукти за 3-измерно моделиране", допълва Нешкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика