Съдът отказа да предаде на Париж приятеля на братята касапи. Засега

България няма да предаде на Париж арестувания у нас 29-годишен хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен. Това разпореди Хасковският окръжен съд.

Това обаче се отнася само по едната заповед за арест срещу хаитянина, който потвърди индиректно в предишно заседание на Темида, че е приятел с окървавилите френската столица братя Саид и Шериф Кауши. С втория от изброените той се срещал няколко пъти преди да напусне Франция. Самият Жоасен се съгласи доброволно да бъде екстрадиран.

Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова заяви пред Темида, че не поддържа искането за екстрадирането на Жоасен. Според мотивите на магистратите, престъплението, че взел детето си и го отвел зад граница, е наказуемо по френските, но не и по нашите закони.

В петък магистратите разгледаха по същество 2 европейски заповеди за арест, издадени за младия мъж. Първата от тях е по жалба на съпругата му от тунизийски произход Зайнем Сиоар. Тя сигнализирала в края на м.г., че мъжът й се опитва да изведе през Турция в Сирия 3-годишния им син Абделрахман. Там, според френските разследващи, детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.

Рано сутринта на 1 януари т.г. Фриц-Жули бе задържан на граничния пункт "Капитан Андреево". Момченцето му бе поето от свиленградската социална служба до пристигането на майка му. Тя си го взе от пограничния град, придружена от френския консул и служител на службата за сигурност към посолството.

Заедно с Фриц-Жули и детенцето му към Истанбул пътували Имане Шаана, Фехиме Аксой и Шекю Диакхаби. Според източници от спецслужбите Имане е религиозната съпруга на Жоасен. Тя е сестра на Йоанес Шанаа - лидер на раздикална клетка, набирала бойци за "Ислямска държава". Фехиме и Дикхаби били също привърженици на джихадистите, но за тях към онзи момент нямало издадени заповеди за арест и били пуснати да преминат границата.

В съдебната зала Жоасен бе охраняван от 7 полицаи с бронежилетки, а палатата на Tемида бе пълна с репортери от международни агенции и тв екип от Румъния. Фриц-Жули отказа да дава изявления, но отрони, че не се чувства виновен за нищо.

В началото на първото заседание той дори започна да проявява капризи и поиска смяна на преводачката си, която му превеждаше перфектно и в предишното му явяване пред Темида. "Искам да ми превежда мъж, не я разбирам добре", увърташе 29-годишният мъж. Съдът обаче отхвърли това искане

По втората европейска заповед за екстрадирането на Жоасен, заради подготовката на касапницата в "Шарли ебдо", съдът започна да заседава в 15 часа. Ако Фриц-Жули не промени становището си, магистратите ще се произнесат следващата седмица. Тогава изтича предвиденият от закона 3-дневен срок, през който задържаният има право да направи писмен отказ от заявлението си, че е съгласен доброволно да бъде предаден на френските власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини