Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте посещението на Бойко Борисов в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

Съдът отказа да предаде на Париж приятеля на братята касапи. Засега

България няма да предаде на Париж арестувания у нас 29-годишен хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен. Това разпореди Хасковският окръжен съд.

Това обаче се отнася само по едната заповед за арест срещу хаитянина, който потвърди индиректно в предишно заседание на Темида, че е приятел с окървавилите френската столица братя Саид и Шериф Кауши. С втория от изброените той се срещал няколко пъти преди да напусне Франция. Самият Жоасен се съгласи доброволно да бъде екстрадиран.

Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова заяви пред Темида, че не поддържа искането за екстрадирането на Жоасен. Според мотивите на магистратите, престъплението, че взел детето си и го отвел зад граница, е наказуемо по френските, но не и по нашите закони.

В петък магистратите разгледаха по същество 2 европейски заповеди за арест, издадени за младия мъж. Първата от тях е по жалба на съпругата му от тунизийски произход Зайнем Сиоар. Тя сигнализирала в края на м.г., че мъжът й се опитва да изведе през Турция в Сирия 3-годишния им син Абделрахман. Там, според френските разследващи, детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.

Рано сутринта на 1 януари т.г. Фриц-Жули бе задържан на граничния пункт “Капитан Андреево”. Момченцето му бе поето от свиленградската социална служба до пристигането на майка му. Тя си го взе от пограничния град, придружена от френския консул и служител на службата за сигурност към посолството.

Заедно с Фриц-Жули и детенцето му към Истанбул пътували Имане Шаана, Фехиме Аксой и Шекю Диакхаби. Според източници от спецслужбите Имане е религиозната съпруга на Жоасен. Тя е сестра на Йоанес Шанаа – лидер на раздикална клетка, набирала бойци за “Ислямска държава”. Фехиме и Дикхаби били също привърженици на джихадистите, но за тях към онзи момент нямало издадени заповеди за арест и били пуснати да преминат границата.

В съдебната зала Жоасен бе охраняван от 7 полицаи с бронежилетки, а палатата на Tемида бе пълна с репортери от международни агенции и тв екип от Румъния. Фриц-Жули отказа да дава изявления, но отрони, че не се чувства виновен за нищо.

В началото на първото заседание той дори започна да проявява капризи и поиска смяна на преводачката си, която му превеждаше перфектно и в предишното му явяване пред Темида. “Искам да ми превежда мъж, не я разбирам добре”, увърташе 29-годишният мъж. Съдът обаче отхвърли това искане

По втората европейска заповед за екстрадирането на Жоасен, заради подготовката на касапницата в “Шарли ебдо”, съдът започна да заседава в 15 часа. Ако Фриц-Жули не промени становището си, магистратите ще се произнесат следващата седмица. Тогава изтича предвиденият от закона 3-дневен срок, през който задържаният има право да направи писмен отказ от заявлението си, че е съгласен доброволно да бъде предаден на френските власти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.