Бойко Борисов: Защо не се напънем и не сложим жена за президент? (обзор)

“Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент? Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на общото събрание на “Жени-ГЕРБ”, което се проведе вчера в НДК.

“Погледнете, на тези постове, където имаме жени, ние просто нямаме по-добър мъж за тях. И да искаме, не можеме да им намериме. И аз така като ви слушам и като ви гледам интереса към президентските избори, айде - премиер сме имали и жена, но президент не сме имали. Нямахме председател на Народното събрание, сега имаме два мандата, нямахме кмет на София, сега имаме два мандата”, каза Борисов. Кметът на София Йорданка Фандъкова бе най-често спряганото име от гербери, като най-вероятна женска кандидатура. Партия ГЕРБ дава изява на капацитета на жените. Това каза председателят на женската организация на Европейската народна партия (ЕНП) по време на Общото събрание на “Жени-ГЕРБ” Дорис Пак и специално поздрави Фандъкова.

За други кандидати се въртят имената и на председателя на парламента Цецка Цачева и вицепремиера Румяна Бъчварова. Самата Бъчварова не отрече възможността самият Борисов да се кандидатира на изборите за президент в края на следващата година, пред БНР. Бъчварова обаче добави, че “подобно решение не е взето, то не е и важно в този момент”. “Това, че Борисов е много подходящ, е ясно от началото на политическата му кариера. При старта на кабинета обаче той заяви, че към този момент няма решение да се кандидатира и че амбицията му е да изкара добър мандат. Така че имаме година и половина до вземане на решение”, коментира още Бъчварова. В момента премиерът бил съсредоточен върху реформите, които правителството трябва да извърши, а декларираната от него цел била управлението му да изпълни целия си мандат.

„Цяла Европа застана зад България. Бяха пуснати всички еврофондове, всички програми работят за България. Ако останем в управление 2015 г., гарантирам, че над 5 млрд. лева ще бъдат разплатени към общини, бизнес и всичко останало”, заяви министър-председателят пред дамите в ГЕРБ. „Много от вас се питаха дали да участваме в управлението. Благодаря на тези партии, които заедно с нас участват в управлението, защото дори само това, което сме направили до момента, е достатъчно. Само това си заслужаваше да влезем в това правителство”, допълни премиерът. „Всички сме си дали ясна сметка, че това е по-добрият вариант. Не е идеално, друго е само ГЕРБ и Реформаторският блок да са в управлението. Тогава ще бъдат направени много по-смели реформи. Сега е необходимо да се съобразяваме с повече хора. Но във всички случаи е за добро на страната. Виждате реакциите и отношението към България и в САЩ, и в Европа, и на всички лидери”, каза още Бойко Борисов.

Британският посланик Джонатън Алън: Борисов е уникален мъж

Няма една дума за Бойко Борисов. Той е мъж с трудна работа, уникален мъж, уникален премиер, каза пред Би Ти Ви британският посланик Джонатан Алън в края на мандата си. По думите му Борисов не е като професионалните политици от другите държави. “Мисля, че затова той има близко приятелство с моя премиер Дейвид Камерън, който много го харесва. Те са заедно в Брюксел и от време на време не знаят защо са там”, каза Алън. За него дипломатичното говорене означава „да говорим открито, да говорим ясно и просто, за да разберат всички това, което казваме”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини