Влекач от Румъния вади преобърнат ТИР край Търново, местните фирми поискали двойно по-скъпо

Румънски влекач бе ангажиран за изваждането на катастрофирал турски тир във великотърновското село Самоводене. Заради операцията движението по главния път Свиленград - Русе бе спряно за 2 часа.

Изтеглянето на камиона стана с подебна машина от северната ни съседка, тъй като местни фирми, притежаващи подобна техника поискали 1400 лева като тази цена се оказала двойно по-висока от офертата на румънците.

По време на акцията край старата столица се образуваха километрични колони от автомобили, тирове и автобуси, а шофьорите роптаеха, че не са били предупредени, за да изберат обиколни маршрути.

Тирът се преобърна в 5-метрова пропаст под главния път в събота сутринта. При проверка с дрегер шофьорът пък се оказал с 1,48 промила алкохол в кръвта. Той се размина без наранявания и прекара 24 часа в ареста, след което му бе повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво състояние.

При катастрофата камионът, превозващ чушки и домати, отнесе и стълб от електропреносната мрежа в Самоводене. Няколко къщи пък останаха за часове без електричество. "Пияните и Господ ги пази. Карат като бесни през селото", коментираха събралите се в понеделник на мястото на инцидента жители на Самоводене.

Операцията се забави с два дни, тъй като се оказа, че за чуждестранната превозваческа компания ще е по-евтино да си поръча подемна техника от Румъния, която да откара авариралото возило. Румънската фирма се съгласила за 700 лева. Единствено кранът, който бе използван за издърпването, бе на строително-транспортна компания от старата столица.

Трасето между Велико Търново и Горна Оряховица също бе затворено за движение. Пътят бе блокиран заради обезопасяване на хълма Трапезица от падащи камъни. За 10 часа бе забранено преминаването по участъка през архитектурния резерват Арбанаси.

Алпинисти са ангажирани да чистят два дни източния склон на Трапезица от ронещи се скали. Операцията е по инициатива на Областната управа и кметството в старата столица и е след десетки жалби за падащи камъни по коли и върху къщите в квартал "Асенов" в болярския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини