ДПС плаши с вот на недоверие, ако не получи оставка на Москов (ОБЗОР)

Лютви Местан обяви, че има разминавания между МВР и МЗ за битите лекари

Лидерът на ДСП Лютви Местан призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Като „втора стъпка" ДПС ще поиска вот на недоверие „заради етическата непригодност" на Москов да бъде министър на здравеопазването.

В ДПС са недоволни от изказването на Москов, че от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са станали в ромски квартали. Местан показа официален отговор на вътрешния министър Веселин Вучков от 17 декември 2014 г., според който в МВР са регистрирани 17 случая на вербални заплахи към медици или леки инциденти.

Според Местан министър Москов лъже. "Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло, само че тази манипулация никак не е безобидна. Министър Москов разгърна цяла една кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял един етнос. На тази база той си позволи да оприличи представители на ромския етнос, които са избрали да живеят като скотове и затова ще бъдат третирани като такива. Коалиционните им партньори от ПФ използваха израза "човекоподобни", каза още Местан. Той се зарече да сезира и главния прокурор за подбуждане към омраза.

„Оставаме верни на ангажимента си и затова вотът на недоверие няма да бъде за политиката в сектор здравеопазване", каза още Местан.

От МЗ разпространиха справка с всички 227 инциденти с лекари до декември 2014 г и 145 за миналата година. Москов определи исканата му оставка като опит за дестабилизация на правителството. „Ако Лютви Местан казва, че аз лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от лекарите в Спешната помощ в лъжа,а това е доста долно, дори и за банална политическа игра като тази на Лютви Местан. Още тогава казахме, че има разминаване между това, което МВР дава, защото не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри, шофьори е подал оплакване.

АКЦЕНТ

Четири пациентски организации още във вторник заявиха, че застават зад министър Москов и екипа му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини