Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

България без цензура: Дейността на евродепутата не се измерва в речи

Пресцентърът на „България без цензура“ (ББЦ) разпространи позицията на партията по отношение на твърденията, че евродепутатът Николай Бареков е сред най-неактивните в Европейския парламент.

Публикуваме я без редакция:

Относно медийната истерия, която цитира тотално непредставителния източник за дейността на депутатите в Европейския парламент “MEP Ranking.EU”, сме длъжни да уточним, че информацията от този портал по никакъв начин не отразява статистиката и позицията на официалната администрация на ЕС относно дейността на евродепутатите. Въпросният портал е с анонимна собственост и абсолютно неясни критерии за оценка и резултати. Класация за ефективността на депутатите не може да съществува, защото тяхната дейност не може да се измерва с речи, въпроси или доклади.

Все пак е добре да напомним следните факти за дейността на евродепутата Николай Бареков за последните 7 месеца.

Г-н Бареков е един от четиримата български депутати в ЕП, които членуват в ръководството на своите парламентарни групи. Той беше заместник-председател на ЕКР и след приема си при консерваторите е член на висшия управляващ орган на фракцията – Изпълнителното бюро.

Г-н Бареков беше първият и единствен български евродепутат, който успя да договори реална финансова помощ за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия, като своевременно написа писмо до тогавашния председател на ЕК Жозе-Мануел Барозо и сегашния – Жан-Клод Юнкер. В следствие на неговите действия бяха отпуснати 10 милиона евро.

Г-н Бареков беше единственият български евродепутат, който сезира Комисията по енергетика към ЕП, на която е член, за наличието на монопол в електроразпределителните дружества на българския пазар и изиска становище за това, кое е по-голямо нарушение на европрактиките – освобождаването на пазара и намаляването на цените на тока за крайния потребител чрез национализация или възползването от монополни позиции.

Г-н Бареков е единственият евродепутат, който се възползва от контактите си в Брюксел, за да поиска компенсации от ЕС за спирането на проекта Южен поток и то в деня, в който това стана известно на обществеността. Запитването му беше отправено директно към комисаря по климатични политики и енергия Мигел Ариас Канета на заседание на ресорната комисия.

За по-малко от седем месеца г-н Бареков откри два офиса за консултации, жалби и петиции на граждани в София и във Варна, като на път е откриването на трети офис в Пловдив. С парите, които ЕС отпуска, г-н Бареков назначи млади българи с висше образование, които достойно защитават позициите си в администрациите на Брюксел и Страсбург. Паралелно с това организира две делегации от младежи и жени от над 60 души, които посетиха столиците на ЕС.

В края на август 2014 г. страната ни бе посетена от цялото ръководство на ЕКР по повод конгрес на „България без цензура“, като делегацията включваше Саид Камал, председател на ПГ на ЕКР, заместник-председателят на ПГ Джефри ван Орден и главният секретар на ЕКР Франк Барет.

Въпреки че беше освободен от ЕКР за 45 дни по време на предизборната кампания за парламентарни избори, г-н Бареков използва това време, за да поддържа тесни връзки със своите избиратели, както като лидер на ББЦ, така и като действащ евродепутат, който защитава техните интереси.

Ясно е, че това е поредната масова персонална атака срещу лидера на „България без цензура“. Техническа подробност, която убягва на българските граждани и представителите на медиите е, че работата на евродепутат се върши основно в ресорните комисии и групи, в които той членува. Като такъв той е направил десетки изказвания на заседания на Изпълнителното бюро на ЕКР, в комисии и в пленарна зала, които са допринесли за развитието на парламентаризма в България и в Европа. Г-н Бареков е взел участие във всички ключови гласувания в ЕП, явни или тайни, включително и в приемането на най-важните решения през изминалата пленарна сесия.

Добре е да стане ясно, че членуването в Европейския парламент на седемнадесет българи, избрани от гласоподавателите, не е просто сляпо изпълнение на задачи от техните фракции или изгнаническо убежище от българската политика. Това е най-мощното и ефективно средство за изграждането на международно лоби на България, което да защитава интересите на гражданите, да се грижи за авторитета и суверенитета на държавата и да съхранява българските ценности в контекста на Европа. Успехът в тези дейности не се измерва от анонимни сайтове, а в позиции, които евродепутатите заемат, в контакти, които създават и в конкретни резултати, които постигат. В този смисъл членът на ИБ на ЕКР, който доведе един от архитектите на съвременна Европа в България – Джефри ван Орден и успя да издейства 10 милиона евро за своите пострадали сънародници, изпълнява мисията си успешно.

Прилагаме писмата до Жозе Мануел Барозо, бивш председател на Европейската комисия, до Йежи Бузек, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика към ЕП и видеоклип с изказването на г-н Бареков по време на дебата за бюджета на ЕС на сесия в Страсбург.

До
Жозе Мануел Барозо,
Председател на Европейската комисия
Кристалина Георгиева,
Комисар по международно сътрудничество,
хуманитарна помощ и реакция при кризи

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на член на Европейския парламент и член на Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти, бих искал да изразя огромното си безпокойство и загриженост за сънародници ми, които пострадаха от бедствените наводнения в Североизточна България.
Към момента жертвите са 14, поне трима са безследно изчезнали, от които две деца, хиляди българи са без дом, инфраструктурата на втория по големина град в България е разрушена, а реколтата в голяма част от ,,житницата на България“ – Добруджа е унищожена. Десетки хиляди мои сънародници останаха без препитание, икономиката в региона на практика е спряла, а институциите, защитаващи населението, и социалните служби изпитват огромни затруднения да изпълняват задълженията си.

Както Ви е известно, Република България е най-бедният член на Европейското семейство. Необходимостта от средства в съчетание с постоянните политически конфликти налагат непосредствена, спешна и адекватна намеса от страна на Европейската комисия. Настъпилият момент е изключително подходящ да покажем, че
сме част от една общност и да демонстрираме съпричастност.
Народът ни има нужда от подкрепата, която нашите държавници не съумяха да им предоставят. Поради тази причина се обръщаме към Вас в качеството Ви на председател на Европейската комисия с молба да бъде оказана извънредна финансова и логистична помощ в размер на 20 милиона евро от Фонд „Солидарност“ на ЕС с цел предприемането на спешни мерки за справяне с бедствената вълна, която неочаквано заля страната ни, съсипа живота на стотици хиляди хора и която надхвърля по размер наличните ресурси на държавата.

С уважение,
Николай Бареков, член на Европейския парламент
и член на Изпълнителното бюро на групата на
Европейските консерватори и реформисти

До
Йежи Бузек,
Председател на Комисията по промишленост,
изследвания и енергетика към ЕП
Уважаеми г-н Бузек,

В качеството ми на член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и зам.- председател на групата на ЕКР в Европейския парламент се обръщам към Вас със запитване, дали ще бъде ли извършено нарушение на европейското законодателство, ако новото българско правителство, избрано след 5 октомври 2014 г., отнеме лицензите и стартира процедура за национализация на електроразпределителни дружества „ЧЕЗ България“ ЕООД, „ЕВН България“ ЕАД и „ЕНЕРГО ПРО“ ЕАД?

Причината за това запитване е поредният натиск на тези три дружества за повишаване на цената на дневната и нощната електроенергия за битовите абонати. Дружествата са единствените доставчици на енергия в България, оперират на географски принцип и по този начин монополизират пазара. Това оставя потребителите без избор и противоречи на европейската нормативна база, която защитава потребителските права. Така ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН нарушават европейските правила и се възползват от монополното си положение.

Държавният регулаторен орган ДКЕВР вече алармира в свой публичен доклад за серия от злоупотреби на въпросните ЕРП-та. В доклада се описват схеми за източване чрез дъщерни фирми. В същото време инвестициите, направени в рехабилитация и модернизацията на енергомрежата са нищожни, а на места напълно липсват.

С оглед на тези обстоятелства бих искал Комисията по промишленост, изследвания и енергетика да излезе със становище и препоръка за отнемане на лицензите на въпросните дружества, за да се стартира процедура по национализация. Тези мерки ще отговорят на исканията на милиони българи, които се самозапалваха, протестираха и сваляха правителства заради тази несправедливост. Така ще да бъде защитен потребителския и граждански интерес на българския народ, който плаща най-високите сметки за електричество в Европа.

С уважение,
Николай Бареков, член на Европейския парламент
и член на Изпълнителното бюро на групата на
Европейските консерватори и реформисти

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.