Манолова: Ако членовете на Сметната палата извършват одити, може да е конфликт на интереси

В анализ на това какво успя да свърши четворната коалиция – вотът на всеки ще покаже ще даде ли възможност във висшия орган на държавата да се произнасят хора, които са в конфликт на интереси. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова в процедура на прегласуване на текст от Законопроекта на Сметната палата, разглеждан на второ четене относно изискванията към председателя и заместник-председателите, съобщи „Фокус”.

Предложението на БСП бе членовете на Сметната палата, включително и двамата, които ще се предлагат от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори, да нямат право да извършват друга дейност, която да е платена.
Манолова уточни пред депутатите, че това е текстът, който ще забрани на членовете на Сметната палата да одитират, да извършват консултантски услуги, които се проверяват от Сметната палата, но в процедура на прегласуване, то бе отхвърлено.

Мая Манолова обясни, че когато се даде възможност на членовете на Сметната палата да извършват одити, се създава предпоставка за конфликт на интереси.

В реплика депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров запита, трябва ли Съюзът на автомобилистите и БЧК да не участват в никакви програми, както и във ВСС да няма представители на адвокатурата. „Членовете, които ще бъдат излъчени, са професионалисти в бранша”, категоричен бе той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини