Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Плевнелиев пред дипломатическия корпус: Свободата и толерантността е наше верую

“Сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той подчерта, че като част от демократичния свят, страната ни защитава върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставя на агресията и силовия подход в международните отношения.

„Терористичният акт срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността – наше верую“, посочи в изказването си президентът Плевнелиев.

Държавният глава призова за още по-тясно сътрудничество в борбата с климатичните промени и за постигането на обвързващо споразумение за борба с климатичните промени на Международната конференция в Париж по въпросите на климата. „Работим за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена“, посочи Росен Плевнелиев и добави, че България е неразделна част от усилията на демократичния свят за мир и човешко развитие. Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Росен Плевнелиев и призова за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците. „Трябва да свържем мрежите в региона – магистрали и железопътни линии, електроенергийните мрежи и телекомуникациите. Нашето „оръжие“ е интеграцията и върховенството на закона, а не изолацията и върховенството на силата“, заяви българският държавен глава. Президентът благодари за положените от Италия и Гърция усилия по време на председателство на ЕС през 2014 г. и пожела успех на новия председател на Съюза – Латвия. „Европа се нуждае от повече конкурентоспособоност, растеж и работни места. Можем да постигнем това единствено чрез завършването на Единния пазар във всичките му форми и намаляването на прекомерните регулации“, посочи президентът. Държавният глава припомни, че през изминалата 2014 година външните граници на обединена Европа бяха подложени на безпрецедентен миграционен натиск, породен от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, и призова за общ подход за преодоляването на това предизвикателство. „България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство“, заяви още президентът Плевнелиев.

В изказването си пред дипломатическите представители държавният глава подчерта, че днес българският политически елит демонстрира нов подход – конструктивен диалог и търсене на съгласие. „Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България“, посочи президентът. Росен Плевнелиев подчерта, че ще продължи да търси съгласие и приемственост по националните приоритети и припомни, че приетите Национална програма за развитие „България 2020“, както и Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 г. са резултат на обществен и политически консенсус. „Продължаването на реформата в българското правораздаване е стратегически приоритет“, заяви президентът и подчерта заявената воля за промяна, демонстрирана в парламента с приемането на Стратегията за продължаване на реформата в съдебната система. Държавният глава беше категоричен, че през 2015 година българските институции могат да придвижат напред реформите във важни за обществото сфери и открои съдебната система, здравеопазването, енергетиката, образованието, административната и пенсионната реформа, водния сектор, сектор „Сигурност“.

„Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност“, заяви още президентът и добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз. „Влизането на България в Шенген е стратегически приоритет за страната“, посочи още държавният глава. Президентът Плевнелиев благодари за свършената работа от двете служебни правителства, които „успокоиха нацията в труден момент и зададоха правилната посока за излизане от кризата“. Държавният глава отбеляза, че днес доверието на гражданите към парламента и правителството започва да се възстановява и призова за общи усилия за преодоляването на последиците от политическата нестабилност през последните две години.

„През 2014 г. светът стана свидетел на много въоръжени конфликти и сблъсъци, на прояви на тероризъм и убийства на цивилни граждани. Затова международната общност е сплотена повече от всякога в решимостта си да намери мирно решение на тези конфликти и ефективно да противодейства на тероризма“, заяви доайенът на дипломатическия корпус у нас д-р Ахмeд Ал Мадбух – извънреден и пълномощен посланик на Палестина в България. Ахмeд Ал Мадбух подчерта, че независимо от смяната на няколко правителства в България през последните две години, страната ни не е преставала да отстоява демократичните ценности и диалога с гражданското общество. Посланикът пожела на българския народ светло бъдеще, просперитет и успехи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.