Посланието на шефа на НАТО: Армията ви е гола!

Войската напоследък се е превърнала в „Мистър Пропър"

Това, че в България ще има постоянна база на НАТО, не е новина и не би трябвало да бъде. Ние сме част от тази колективна система за сигурност и само трябва да се радваме на приятелско присъствие.

Посещението на генералният секретар на алианса - Йенс Столтенберг, донесе друго послание, а не темата за базите, която се счита за водеща новина. Той произведе същото послание, което ни бе казано от държавният секретар на САЩ - Дожн Кери: „Слабичка ви е армията! Държите я измъчена, гладна, уморена." Разбира се, западните политици говорят по-витиеавато, затова превеждам посланията на съюзниците ни в прав, български текст.

„НАТО ще бъде там, където България се нуждае от нас, и съм уверен, че и България ще бъде там, където НАТО се нуждае от вас", заяви Столтенберг.

Всички наши приятели от НАТО напоследък в прав текст ни дават да разберем, че политическото управление на България е абдикирала от ангажиментите си към Северноатлантическия пакт и буквално ерозира армията.

Ние бойци и герои имаме. Българските военнослужещи са уважавани в мисиите, към които принадлежим. Но както споменах в началото - беднички сме. Там ни дават снаряжение, въоръжение, логистика. Малко е обидно - имаме пари за тел, а нямаме - за униформи.

Наистина партиите в страната ни се отнесоха към армията по селски. Министерство на отбранaта се превърна в механизъм за източване на пари от обществени поръчки. Превърна се в пристан на партийни назначения, за сметка на военната експертиза.

Какво представлява армията днес? Бойци, които сами си закупуват снаряжение, за да участват в мисиите. Армия, която няма пари за обучение. Армия, която няма гориво за учения машините си. Армия, която няма действително стратегическо учение с войска от десетилетия.

Армията напоследък се е превърнала в „Мистър Пропър" - с помоща й е чудесно. Искате телени заграждения - армията. Искате спасителни операции за наводнения - армията. Искате да се гасят пожари - армията. Никаква компенсация, никаква благодарност, само унижения.

Армията дотакава степен е делегитимирана напоследък, че някой веднага ще попита „ами каква й е работата на армията?" И това вече е голям проблем. Когато питащите по този начин са повече от разсъждаващите, значи сме стигнали дъното.

Да имаш гола и необучена армия е като да пратиш Кубрат Пулев да защитава честа на нацията срещу Кличко нетрениран, по бикини и с целулит. Вероятно пак ще падне в нокаут, но няма да има зъби да каже „Продъжлжаваме напред!" и смехът на публиката ще бъде унизителен.

Добре обучена, макар и малка армия, може да спечели война, дори да загуби битка. Мотивираната нация може да откаже противника - в това е смисълът от армията. Може да даде спокойствие на страната - дом, семейство, бизнес, просперитет. Всичко това се нарича национална сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи