Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Ние, ромите, и те, останалите

Очакваното се случи. Ромското население в България вече и формално е част от политическия инструментариум. Беше въпрос на време традиционният за българското общество културен конфликт да се превърне в политически. И този конфликт ще се задълбочава все повече, ако политическите му интерпретации продължават да следват опростения шаблон за „виновното ДПС“.

Традиционните партии, или партиите на управлението, абдикираха от своите задължения спрямо ромското население. Функционалните дефекти на българските политически партии, които постепенно ги превръщат в търговско-брокерски организации, се отразиха и върху работата с ромите. През годините махалите се превърнаха в ресурс за купуване на гласове и нищо повече.

ДПС се насочиха към освободеното от другите партии политическо и социално пространство и с последователна, целенасочена и професионална работа успяха трайно да се настанят в махалите. Достатъчен е бегъл поглед върху променящата се електорална география на Движението, за да видим ясно устойчивостта на ромската подкрепа. И като имаме предвид демографската динамика в малките населени места от периферията на страната (и не само), не е трудно да предположим, че политическата роля на ромското население ще се засилва.

Нещо повече – ДПС вече е припозната като автентичен защитник на нещо, което те успяха да формулират като ромски интерес. Тази политическа програма казва: ти не си работник, служител, земеделец, социалист или консерватор – ти си ром. Това своеобразно етнизиране на политическия конфликт допълнително капсулира общността. Политическата идентичност приема своите ясни граници – „Ние“, ромите, и „Те“, останалите. Така формулиран политически, ромският интерес естествено води до допълнителна дезинтеграция.

Използвайки своя успешен опит, ДПС формулира и разви своята програма спрямо ромите на най-базисното равнище на политическите потребности – защита от някаква заплаха. И това в името на „евроатлантическите“ ценности.

Негативно дефинираният политически интерес предполага наличието на врагове, а такива в българския политически свят колкото искаш. Умишлено или не, разговорът по отношение на проблемите с ромите бе оставен на радикалните политически формации. Така проблемът се задълбочи. Превърна се във флаг на радикалния десен популизъм, за да препотвърди демаркационната линия между „нас“ и „тях“. Това политическо разделение започна да изглежда някак си естествено и приемливо, без въобще да се замисляме, че е абсурдно не само от гледна точка на демократичната политическа култура, но и на здравия разум. Политическата конюнктура придаде на „ромския въпрос“ статуса на неудобна за омразната политическата коректност истина. И всеки, който я изкаже на глас (било то и министър), се превръща автоматично в герой. Герои за „нас“, враг за „тях“. Със съдействието на героите планът на г-н Местан работи все по-добре. А проблемът остава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.