Полша не може да поддържа изтребителите ни

Полша няма как да поддържа и ремонтира изтребителите ни МиГ-29, тъй като няма лиценз за това. Това съобщи пред „Труд" космонавтът Александър Александров, който е представител на руската компания РСК-МиГ в България.

Военният министър Николай Ненчев обяви преди дни, че експерти обсъждат вариант изтребителите ни МиГ-29 да бъдат поддържани и ремонтирани в Полша. Според Ненчев у нас посредниците между руската компания и Министерството на отбраната на България оскъпявали цените на ремонтите и на резервните части до три пъти.

„Няма никакви посредници и цените в България са много по-ниски от тези в Полша. Не мога да говоря с конкретни цифри, тъй като от МО не са правили никакви заявки за резервни части и за ремонтни дейности", поясни Александров. В Полша също има официален представител на РСК -МиГ, който се занимава с поръчките на резервните части и тяхната доставка.

Военният министър обяви преди време, че ведомството няма намерение да спира да ремонтира и да поддържа руските изтребители въпреки санкциите на Европейския съюз към Русия. България има 15 изтребителя МиГ-29, които са произведени след 1980 г. На 300 часа полет задължително се прави ремонт на двигателя. Пред „Труд" военният министър каза, че при визитата си в САЩ ще търси вариант да ни бъдат дадени като помощ изтребители - най-вероятно Ф-16, блок 15.

През 2002 г. МО подписа договор за ремонт и модернизация на 20 български изтребители с РСК "МИГ". Тя бе избрана, защото никоя друга компания няма право да променя авиониката на машините без разрешение на производителя. Изпълнението на договора бе прекратено от военното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини