Ахмед Муса и 12 имами обжалват присъдите си за проповядване на радикален ислям

Намиращият се в момента в ареста Ахмед Муса Ахмед е призован да се яви във вторник в 9 часа в зала 1 на Апелативния съд в Пловдив, където стартира делото за проповядване на радикален ислям. То е образувано по негова и на още 12 подсъдими жалба и по протест на прокуратурата срещу наложените от Пазарджишкия окръжен съд присъди. На 19 март 2014 г. той призна всичките 13 обвиняеми за виновни, но наложи само една ефективна присъда от 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим и 5000 лв. глоба на Ахмед Муса Ахмед. Имамът на Сърница Саид Мутлу получи условна присъда от 1 година затвор и 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих - 10 месеца условно и 3000 лв. глоба. Съдията освободи от наказателна отговорност останалите десетима подсъдими, но ги призна за виновни за членуване в нерегистрирана организация и им наложи административни наказания - глоба от 3000 лв. за Али Ходжа и по 2000 лв. за другите деветима - Али Хайраддин, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски и Найме Горелска.

Всичките 13 подсъдими по продължилия повече от година и половина процес в Пазарджик искат от Пловдивския апелативен съд отмяна на присъдите си и молят да бъдат оправдани по всички обвинения. В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незакосъобразност и необоснованост на присъдите им и искат за вещи лица да бъдат назначени арабисти от Ислямския институт, тъй като според тях преводите от арабски на български на вещото лице Александър Шунин били неточни и некоректни.

В същото време и от прокуратурата протестират и искат наложените от съда глоби да бъдат увеличени до максималния размер, предвиден в закона. Прокурор Недялка Попова протестира и срещу размера на присъдата на Ахмед Муса Ахмед от 1 година затвор и настоява за 4 години. По това дело Ахмед Муса е признат от Пазарджишкия окръжен съд за виновен и по трите му повдигнати обвинения - за проповядване на антидемократична идеология - салафизъм, за насаждане на религиозна омраза и членуване в нелегална организация. Имамът от квартал "Изток" в Пазарджик ще трябва да изтърпи ефективно и още 3 години по стара условна присъда по подобни обвинения от 2004 г., тъй като е извършил сегашните престъпления по време, когато е бил в изпитателен срок.

В момента Ахмед Муса Ахмед е в ареста, след като през декември 2014 г. Пловдивският апелативен съд потвърди неговата и на още шестима негови съучастници мярка за неотклонение "задържане под стража", наложена им от Пазарджишкия окръжен съд. Тя са арестувани по обвинения за организиране на нелегална група за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право