Осъдиха фелдшер за смъртта на пациентка

Условна присъда от 6 месеца с 3 години изпитателен срок отнесе фелдшерът от Спешната помощ в Карлово Атанас Мурджев за причинена смърт на пациентка. Той беше осъден от Пловдивския окръжен съд, който го призна за виновен за това, че на 10 юли 2013 г. поради немарливост е причинил смъртта на Василка Монева от Сопот.

Починалата се почувствала зле във фаталния ден и скоро на адреса й пристигнала линейка, в която били Мурджев и шофьорът. Василка обяснила на подсъдимия, че има силни болки в гърдите. Мурджев преслушал със слушалка Монева и й бил инжекция аналгин. След това си тръгнал, без да предложи на жената допълнителни изследвания. Привечер Василка починала вследствие на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност.

Пак вчера Пловдивският окръжен съд увеличи на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно присъдите на гинеколозите Борис Кузманов и Христо Кунчев, причинили по немарливост смъртта на Елена Венкова на 26 септември 2009 г. Освен това двамата подсъдими солидарно с клиника "Торакс" в Пловдив трябва да платят 200 000 лв. на близките на пациентката.

 През 2013 г. Кузманов, който е племенник на президента Петър Стоянов, и Кунчев получиха условни присъди от 6 месеца.

Двамата доктори взели за биопсично изследване педикулиран възел от родилката и така причинили пробив на маточната стена и разкъсване на тънкото й черво. След това Кузманов и Кунчев не провели наблюдение на болната, която трябвало да настанят в интензивно отделение. Двамата лекари не преценили спешността на случая и не назначили задължителни изследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини