Забраниха на армията да брани границата

Българската армия няма да може да изпълнява заповеди и да й бъдат възлагани задачи, които са в правомощията на органите на Министерството на вътрешните работи. Това се казва в проекта за изменение и допълнение на инструкцията за взаимодействие между МВР и МО.

В документа, който е качен на интернет страниците на двете ведомства, се вижда, че единствената роля на армията по границата с Турция ще бъде да осигурява логистична подкрепа на граничните полицаи - транспорт, палатки, печки, охрана на складови помещения и др. Но няма да могат да задържат незаконно преминаващи границата.

Въоръжените сили при необходимост оказват съдействие за наблюдение и контрол на държавната граница единствено срещу незаконен трафик на оръжие и въоръжени провокации на държавната граница. Този текст е записан в сега действащата инструкция, която е от 18 юли 2011 г. Във връзка с бежанската вълна правителството реши армията да окаже помощ на Гранична полиция, за което се налагат промени в подзаконовата нормативна уредба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини