Заради Сидеров Министерството на отбраната обяви: Не се готвим за война

 Българското Министерство на отбраната обяви в официално съобщение, че не мобилизира войски, нито подготвя война срещу която и да е държава.

Повод за декларацията стана обвинение на лидера на „Атака“ Волен Сидеров към управляващите, че подготвят война. Изводът му идва от това, че граждани в много градове са получили повиквателни, с които са предупредени да се явят в случай на нужда.

От МО обясниха, че просто опресняват списъците на подлежащите на военен отчет български граждани. „Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини (болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес и др.)“, обясняват още от МО. В такива случаи от военните окръжия връчвали повиквателни на други запасни, които отговарят на условията.

Сидеров поиска от парламентарната трибуна да бъдат изслушани министър-председателят Бойко Борисов, външният министър Даниел Митов и военния министър Николай Ненчев във връзка с посещенията у нас на американския държавен секретар Кери, външния министър на Великобритания Хамънд и генералния секретар на НАТО Столтенберг. Искането бе, заради данни, че България се готви да даде военна натовска база в Шабла. „Има сериозни основания да мислим, че посещенията на тези трима държавници у нас са предизвикани от желанието България да бъде въвлечена във военни действия“, добави Сидеров.

От БСП по-късно внесоха искане за съвместно заседание на комисиите по отбрана и външна политика в НС, на което да бъдат информирани за разговорите с генералния секретар и представители на НАТО, за намеренията за разполагане на команден център и за ангажиментите на България и българските Въоръжени сили. Социалистите са разтревожени, че този въпрос е поставен от представителите в делегацията на България на срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. в Уелс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини