Освобождават утре шестимата българи в Судан? (ОБЗОР)

Двама пилоти, борден инженер и трима механици от българската авиокомпания „Хели еър“ са били пленени в понеделник от бунтовническа групировка в Судан. Хеликоптерът, с който летели от Румбек, Република Южен Судан, до суданската столица Хартум, бил принуден да кацне в района на град Кaдугли. Той се намира в провинция Южен Курдуфан, която е под юрисдикцията на Хартум, но в нея действат бунтовници.

МВнР съобщи, че похитителите са от групировката Народно движение за освобождение на Судан-Север. Това бе потвърдено от Световната организация по прехраната (СОП) към ООН, по договор с която „Хели еър“ работи в тази част на Африка.

Имената на сънародниците ни не се съобщават, както и причината хеликоптерът да се приземи в размирния Курдуфан. Външният министър Даниел Митов само мистериозно каза, че шестимата не били пленници. „Нашите съграждани са добре. За тях се преговаря на най-високо ниво от ООН, не става дума за плен в случая, но повече от това предлагам да не коментираме“, лаконичен бе той.

Изпълнителният директор на „Хели еър“ Захари Алексиев каза по БНТ, че според него най-късно в четвъртък българите ще бъдат освободени. Той допълни, че няма отправени никакви искания от бунтовниците. По непотвърдена информация те чакали потвърждение, че българите не работят за Хартум, а за СОП.

Това не е първата заложническа драма с „Хели еър“ в Судан. На 13 януари 2011 г. край бежански лагер в друга размирна провинция - Дарфур, бяха отвлечени Бранко Чорбаджийски - командир на екипаж на хеликоптер Ми-8, вторият пилот Александър Димитров и бордният инженер Веселин Манолов. Те бяха освободени след 145 дни в плен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини