На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

СИРИЗА – разрушител или реформатор на Европейския съюз

Ирония на историята: стар антикомунистически закон подари на радикалната левица почти абсолютно мнозинство в гръцкия парламент – благодарение на допълнителните 50 депутатски места, давани като бонус на първата партия в изборите и замислени като инструмент за осигуряване на еднопартийни правителства на една от двете тогава големи партии („Нова демокрация” или ПАСОК), без да се налага да влизат в коалиция с доскоро „вечно третата” Гръцка комунистическа партия.

Изборите в Гърция се превърнаха от национални в европейски. Управлението на СИРИЗА ще бъде важно не само като резултат за Гърция, а и като ефект върху Европа. СИРИЗА върна топката на реформите в полето на Брюксел с достатъчно ясното послание за „необходимата промяна”: ако парите изместят хората, ако рестрикциите в името на финансовата стабилност не бъдат съпроводени със социални ангажименти, за Европа предстоят трудни времена.

СИРИЗА разтърси ЕС.

И не толкова като рушител на институционалните й устои, подкопаващ еврозоната (Алексис Ципрас нееднократно подчерта, че Гърция няма да излезе доброволно от еврозоната), а като пример. За наличието на алтернатива. Позитивна или реалистична, е въпрос на политическо бъдеще. Но „Подемос” в Испания, ляворадикалните тенденции в Португалия и други страни са готови да пренесат вълната на протеста извън Гърция.

В Гърция твърдят, че за тройката „лечители” вярата в лекарството се е оказала по-важна от здравето на пациента. Страната получи от ЕС, ЕЦБ и МВФ заем от 240 млрд. евро, направи болезнени реформи в управлението на публичните финанси и балансира бюджета си, излезе от рецесия. Но междувременно дългът остана на ниво 320 млрд. евро, икономиката се сви с 25%, дребният и средният бизнес потънаха, безработицата е почти 26%, а сред младежта – над 50%. Затова на митингите младите скандираха: „Алекси е секси”.

Кризата храни популизма. Този път разделението на Европа е по оста север – юг. Но докато популизмът в Централна и Северна Европа е преобладаващо крайно десен, развиващ се в етнонационалното и конфесионалното пространство, насочен към заздравяване на системата и затваряне на обществата в себе си, проявяващ се под формата на ксенофобия и антиимигрантски прояви, то в Южна Европа той е по-скоро радикално ляв, разположен идейно в социално-икономическата сфера, стреми се да отвори системите към по-широки обществени слоеве, призовава за реформи и промяна на статуквото – а и на правилата на играта. Затова финансовите и банковите среди, а и институционална Европа като цяло, приемат доста по-хладнокръвно един Орбан в Унгария, отколкото Ципрас, за когото това е битка на гражданите срещу господстващата неолиберална идеология.

Солидарността в ЕС падна жертва на кризата. Като в Европа солидарността не е благотворителност, а инструмент за стабилност: политическа приемственост, икономически растеж и социална сигурност. Рестриктивната икономическа политика през последните години наруши балансите. Средната класа, осигуряваща тази стабилност, понесе основната тежест на кризата. Нарасна неравенството. А то има потенциала да взриви конструкцията – богатите страни и региони отказват да плащат цената на кризата, а по-бедните престават да усещат ползите от членството. Радикализацията (лява и дясна) засили центробежните тенденции в ЕС, наля гласове в протестния вот срещу традиционните левица и десница, разглеждани като „управители на статуквото”, като част от проблема, а не от неговото решение. Не случайно победата на СИРИЗА бе приветствана от крайната десница във Франция и други страни, а и в самата Гърция двупартийната коалиция включва дясно-популистката партия „Независими гърци” – в името на възстановяването на суверенитета (финансов) на държавата.

Впрочем, това не е първият случай, когато дадена страна се опитва да постигне едностранни привилегии в ЕС. През 1984 г. Тачър договори така наречената „британска корекция”, получавайки ежегодна отстъпка (близо 4 млрд. евро към днешна дата) от своята вноска в бюджета на ЕС. А и предстоящият референдум в Обединеното кралство за евентуално излизане от ЕС се разглежда от Лондон по-скоро като средство за натиск и нови отстъпки от Брюксел, а не за реално напускане. Но докато Великобритания преговаря от позицията на силата (разчитайки на своята значимост за ЕС), Гърция превърна слабостта в сила (както се случва с всички големи длъжници, които поради размера на дълговете си поставят в зависимост кредиторите). Което по-скоро предполага големи компромиси и от двете страни – „укротяване на опърничавата” СИРИЗА, от една страна, и сериозни отстъпки на Берлин и останалите кредитори – от друга.

СИРИЗА обеща предизборно толкова неща, част от тях взаимно изключващи се, че е практически невъзможно всички да бъдат осъществени. Следва да се отчита както не особено приветливата международна реакция (политическите среди в Европа ще се съобразят с реалностите и ще намалят негативната риторика, но ще се засили финансовият и институционален натиск), така и трудностите да се отговори на високите очаквания във вътрешен план.

Парадоксално, но може да се окаже, че шансовете са по-сериозни страхът от „явлението СИРИЗА” да наложи реформи и преосмисляне на политиките в Европа, отколкото изгледите за успех на „управлението СИРИЗА” в Гърция. Симптомите за промяна вече са налице – „комисията Юнкер” изведе икономическия растеж и създаването на работни места като свой първи приоритет, лансира идеята за 300 млрд. евро инвестиционен фонд, а преди дни и Европейската централна банка реши да интервенира (5 години след аналогични действия в САЩ) и да инжектира над 1 трилион евро в икономиките на страните от еврозоната.

* Авторът е директор на Института за икономика и международни отношения

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.