България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Изборът на председател на ВКС започна със скандал

Има членове в тази зала, които работят против интересите на ВСС и интересите на България като цяло, заяви Ясен Тодоров, член на етичната комисия, от квотата на парламента по време на дебатите за избор на председател на ВКС, съобщава БГНЕС.

Така той реагира на предложението на члена на Висшия съдебен съвет от квотата на съда Юлия Ковачева – в дневния ред на ВСС да бъде включена точка за вариант за гласуване с хартиени бюлетини при избора за председател на Върховен касационен съд. Тодоров категорично се обяви против такъв вид гласуване.

Не разбирам защо трябва да се внася напрежение в тази процедура, защо се прави провокация. Тезата, че изборът може да бъде манипулиран, се прокарва, каза на висок тон Тодоров. Всички в тази зала сме наясно,че системата работи безотказно, няма възможност да се проследи кой как е гласувал, добави той и призова членовете на ВСС да гласуват според съвестта, разбиранията си и предвид качествата на двамата кандидати.

Членовете на ВСС отхвърлиха предложението на Ковачева – „за“ бяха 5, „против“ бяха 16 и двама се въздържаха.

Димитър Узунов, член на ВСС представи кандидатурата на съдия Лозан Панов, като заяви, че кандидатът за председател на ВКС е минала през всички нива на съдебната йерархия. Той е добър професионалист, показа безспорен професионализъм, но се отличи най-вече с човешките си качества. Той е модерен лидер и новатор, който може да приобщи към идеите си всички свои колеги, каза Узунов. Според него съдия Панов е символ на промяната в българската съдебна система.

От името на 5 члена на ВСС Камен Иванов от ВСС представи резюме и за другия кандидат за поста – съдия Павлина Панова. Тя отговаря на всички законови изисквания и притежава необходимите професионални и нравствени качества за длъжността. Съдия Панова има знание и опит в правото, съдебен интегритет, безупречен репутация и неоспорим морален интегритет, посочи Иванов. Панова познава съдиите от този съд, те също познават работата и качествата и, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.