Даниел Митов: Безобразие е да се плашат хората, че се готвим за война

"Мобилизационният преглед на българската войска не е прецедент, той се прави постоянно. Сега се превръща в голяма лъжа - че се подготвяме за война. Няма пряка опасност да влезем във война, но трябва да сме подготвени". Това заяви външният министър Даниел Митов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Безобразие е, истерията, че ще се разполагат оръжия, включително на Шабла и така да се плашат хора трябва да се спре - добави той. - Пълна лудост е, че някой заплашва държавата ни или че ние заплашваме други".

"Около нас има конфликти и трябва да се готвим за всякакви ситуации. Поради напрежението на източния фланг на НАТО се взе решение в Уелс алиансът да има повече присъствие за оперативна съвместимост между държавите. В щабовете 50 на сто ще са българи, останалите ще са от други страни-членки на НАТО", каза още Митов.

"Говоря като министър и боравя с факти, не говоря като анализатор", посочи още външният министър и допълни, че "знаем много добре какви са ни заплахите и откъде идват те. Знаем, че има райони на нестабилност близо до нашите граници и е необходимо НАТО да предприеме някакви действия".

"Откакто падна Берлинската страна НАТО и ЕС създадоха многобройни рамки за взаимодействие с Русия и те винаги са разчитали на диалог с Русия. Тези процеси текоха повече от 20 години. Сега разговори продължават, но има разни изявления и не НАТО е виновно за това. НАТО не се кани и няма да напада Русия от която и да е друга страна. НАТО предприема мерки, за да осигури собствените си членове", посочи още външният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини