Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна Лекуват безплатно 90 души, загубили зрението си заради катаракта

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Заканват се с глоби от 280 000 лв. за „Енерго-про“

Само 14 жалби от общо 69 000 клиенти, получили наведнъж по две фактури за ток, са подадени срещу доставчика в Североизточна България „Енерго-про”, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова вчера.

Дружеството може да получи глоба от минимум 280 000 лв. до максимум 14 млн. лв., ако се стигне до санкция. За всеки отделен случай глобата е от 20 000 до 1 млн. лв.

„Нямаме основания да санкционираме „Енерго-про” заради всички 69 000 нарушения, защото няма толкова подадени жалби”, каза Тодорова.

До 6 месеца регулаторът ще реши дали да наложи санкция, или „Енерго-про” ще се размине с предписание.

Само тези 14 души, подали жалби, ще получат разсрочване на задълженията си с 15 дни, каза още шефката на енергийния регулатор. По думите й останалите клиенти могат също да подадат жалби, ако се чувстват ощетени, но досега не са го направили. От компанията обаче вече съобщиха, че дават 15 дни отсрочка за всички свои клиенти, получили две фактури наведнъж.

Проверката на ДКЕВР беше поискана от енергийния министър Теменужка Попова. От регулатора веднага са изискали от дружеството документи за извършените отчети и са установили, че „Енерго-про” е спазила законовия 30-дневен период за отчет. От компанията обаче не са доказали, че са уведомили навреме потребителите за втория извънреден отчет, както и не са могли да обяснят защо са го направили.

”От „Енерго-про” са ни предоставили снимки, че са уведомили клиентите си за двата отчета чрез съобщение на електронната си страница с дата 1 януари и в центрове за обслужване на клиентите си, но няма доказателства кога точно са го направили”, обясни шефката на регулатора.

ДКЕВР е проверил и останалите две дружества – ЧЕЗ и ЕВН, но там не са открити подобни нарушения. ”Само при ЕВН има отделни изключения и клиенти със закъсняло отчитане, но в рамките на 2-3 дни, по независещи от компанията обстоятелства, а заради лоши метеорологични условия или отказан достъп”, каза Тодорова.

„Енерго-про” ще получи протокола от извършената проверка днес.

Шефката на ДКЕВР каза още, че не са спрени процедурите за прекратяване на лицензите на снабдителите на ток – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про”, но засега няма развитие по тях.

ИНОВАЦИЯ

Парите от глоби – за потребителите

Електроразпределителните дружества трябва да плащат глоби към самите потребители, а не към държавния бюджет. Това предлага председателката на ДКЕВР Светла Тодорова.

По думите й такава практика вече е въведена във Вели5кобритания и Унгария.

„Така, например, ако не ви отговорят на жалба в уредения от закона срок, енергото ще трябва да ви плати 50 лв. компенсация”, обясни шефът на ДКЕВР. Тя уточни, че така поне потребителят ще усеща, че дружеството e санкционирано, а парите няма да потънат в държавния бюджет.

Шефката на регулатора обаче няма законодателна инициатива. Подобно предложение за законодателни промени може да направи парламентарна партия или група депутати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.