Николай Ненчев: Слуховете за война целят да създадат паника

"Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия". Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия по повод съобщенията от последно време, че българската армия пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, готвейки се за военни действия.

"Това са спекулации. Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората", увери министърът.

„Става дума за актуализация на списъците. Това не е изпращане на повиквателни. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство- защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев. По думите му, такива проверки се извършват периодично и в случая се касае за около 3000 души.

В същото време министърът подчерта, че състоянието на българската авиация никак не е добро.

"Какво означава база на НАТО? Ние като военно формирование сме част на НАТО. Не става въпрос за база на НАТО, а за координационен център, който ще се помещава в София. В него ще има техника, ще се формулират съвместни решения. Половината от състава ще е български. Ние имаме планирани за тази година съвместни учения, те са над 76 77 общи учения с нашите партньори и са планирани отдавна. Ненчев каза, че ученията ще се провеждат на много места в страната. В ученията ще бъдат използвани няколко танка, които след това ще бъдат извозени извън страната", каза Ненчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини