Спряха разследването по убийството на Алонсо (обзор)

Районна прокуратура - Ловеч прекрати наказателното производство във връзка с отстрела на ягуара в Ловешкия зоопарк. Хищникът бе убит с карабина "Браунинг" от професионалния инструктор по стрелба и ловец Денко Цанков в късния следобед на 3 август м.г. при опит да напусне територията на втората по големина у нас зоологическа градина. По-късно трупът му бе предаден на Природонаучния музей в троянското с. Черни Осъм за препариране. Това съобщи за "Труд" говорителят на Окръжна прокуратура - Ловеч Кирил Петров.

Според магистрата, разследването на инцидента е доказало, че отстрелът на животното е извършен при условие на крайна необходимост, което оневинява стрелеца. В постановлението на Ловешката прокуратура било документирано, че убийството е предотвратило навлизането на ягуара в район, населен с хора. Петров добави още, че когато причинените щети са по-малки от предотвратените, а именно запазване здравето и живота на хората, се приема, че не се търси наказателна отговорност.

Директорът на Природонаучния музей в троянското с. Черни Осъм Христо Илиев пък заяви, че кожата на ягуара вече е обработена, а в момента експертите му очаквали отливка, която ще наподобява тялото на животното и която ще позволи да очертае особено мускулите на крайниците му. Отливката се изработвала от частна фирма в САЩ. Пред завършване била и витрината, в която ще бъде поставен препарираният ягуар.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев и ръководството на ловешкия зоокът настояли хищникът да бъде поставен на фона на река. За тази цел във витрината щял да бъде вграден и специален фотос на водоем.

"След като пристигне отливката от Америка, до два-три месеца ягуарът ще е достояние за посетителите ни. По правило подобна препарация трае до 12 месеца. Искаме да си свършим професионално работата, защото в света ягуарите от този вид наброяват до 500...", заключи музейният шеф, който се оплака от медии, изказали съмнение, че кожата на ягуара най-вече била извън хранилището на експозицията.

Ягуарът стана известен преди години, когато кметът на Ловеч Минчо Казанджиев го кръсти на любимия си пилот и двукратен победител във Формула 1 Алонсо и го осинови. Неговият осиновител се обвърза с договор да се грижи най-вече за прехраната на животното, за лекарствата и витамините, както и за ремонта на клетката. Тогава паркови служители пресметнаха, че издръжката на Алонсо, който в онези години ядеше по 5 кг месо на ден, ще струва на бюджета на семейство Казанджиеви около 100 лв. месечно.

В понеделник община Ловеч съобщи, че в зоопарка е извършена рокада - управлението му е поверено на д-р Ивайло Станков, след като предшественикът му д-р Феодор Вацов преминал на работа в частния сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини