Николай Цонев окончателно оправдан от ВКС, следователят Петьо Петров подаде оставка (обзор)

Бившият военен министър Николай Цонев, добил известност като „абсолютния престъпник" по израза на бившия прокурор Роман Василев, е окончателно оправдан. Невинни са и съдията Петър Сантиров, и финансистът Тенчо Попов, реши Върховният касационен съд ( ВКС). Съдът определи случаят като „емблематичен за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на следователя Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".
Часове по-късно Петров подаде оставка като шеф на следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГС). Той призова да се проверят действията на всички замесени в случая от ДАНС, МВР и прокуратурата. Оставката му беше приета от началника на СГП Христо Динев. А върховната прокуратура съобщи, че ще направи проверката.

Цонев, Сантиров и Попов бяха задържани през 2010 г. по сигнал на Петров.

Прокуратурата обвини Попов, че му е дал 20 000 евро, за да "смачка" дело срещу Цонев. Посредник бил Сантиров. Подсъдимите бяха оправдани още на първа и втора инстанция. Потвърждавайки присъдите, ВКС посочи, че „задачата на държавните органи е да предотвратяват престъпления, а не да ги предизвикват" и добави, че „без активната намеса на Петров, подсъдимите не биха се замесили в корупционния акт."

Според съда „СРС-тата от срещите на Петров със Сантиров и Попов показват че идеята за даване на подкуп е имплантирана от следователя чрез целенасочено поведение в изпълнение на план с участие на служители от МВР и ДАНС." Разговорите доказвали, че докладната на Петров - че Сантиров му предлага подкуп от името на Цонев не е вярна.
Оправданите щели да търсят правата си и в Страсбург. Съдията Сантиров трябва да бъде възстановен на работа, а заплатите за 5-те години, в които бе отстранен - да му бъдат изплатени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право