Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

Местан: Връщаме се назад не за да търсим мъст, а лек за живи язви

Не се връщаме назад, за да търсим мъст. Не поставяме въпроси от миналото, защото има хиляди граждани с невъзстановени имена – тази язва е жива и днес, а нашият законопроект не е връщане в миналото, а опит за лекуване на рани с днешна дата.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъжданията на промените в Закона за гражданската регистрация, предложени от партията му.

От ДПС посочват в своите мотиви към законопроекта, че непрекъснато получават сигнали от български граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване и при издаване на удостоверения, те често са питали от служителите за българските им имена. Поради тази причина те предлагат от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението „завинаги да се заличат имена на тези български граждани, както и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служителите“.

С друго изменение на закона ДПС предлагат дефинитивен механизъм, който да реши проблема с възстановяването на имената на починалите български граждани, които са станали жертва на насилственото преименуване по време на Възродителния процес и които не са могли да си ги възстановят.

От трибуната Лютви Местан обяви, че ДПС с тези промени предлага да се преодолее едно тежко наследство на престъплението Възродителен процес. Той се обърна към председателя на комисията по регионално развитие, която е отхвърлила законопроекта. „Как принципът на доброволността и на собственото желание ще се прилага спрямо онези граждани, които са починали по време на Възродителния процес? Как починалите ще изразят собствено желанието си, как се подава молба от отвъдното“, попита Местан.

Според него отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране на отделните партии и депутати. Местан обяви, че има два подхода – подкрепа за законопроекта, която ще бъде съвършено естествена и отхвърляне, което ще означава изолация не на ДПС, а на останалите партии. „Дължа отговор на един въпрос, който вече чух – защо ДПС поставя този въпрос сега, защо не го направихме, когато бяхме на власт – ние не поставяме този въпрос сега за първи път. Поставяли сме го и когато сме били на власт и тъжният отговор е, че не сме срещали разбиране от коалиционните си партньори“, каза Местан.

Той призова управляващите, които имат претенция за проевропейска насоченост, да подкрепят законопроекта с гласуване. „Не се връщаме назад, за да търсим мъст. Не поставяме въпроси от миналото, защото има хиляди граждани с невъзстановени имена – тази язва е жива и днес, а нашият законопроект не е връщане в миналото, а опит за лекуване на рани с днешна дата“, каза Местан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.