Вразумяването на Ципрас

БЕРНД РИГЕРТ*

Едно трябва да му се признае на новото гръцко правителство: учи се бързо. Само допреди седмица победителите в гръцките избори се правеха на много силни и шокираха партньорите си в Европа с неизпълними искания за отписване на дълга, за вдигане на контрола и за независимост на уж поробените гърци. После обаче новият премиер и неговият финансов министър отвориха счетоводните книги, проумяха цифрите и тръгнаха да разговарят с кредиторите си в Рим, Париж, Лондон, Брюксел, Франкфурт и Берлин. И не щеш ли - започнаха да променят позицията си и да се доближават до политическата реалност.

На тази основа вече може и трябва да се разговаря. Компромисът трябва да е възможен - в интерес на Гърция и на цялата еврозона. Алексис Ципрас мърмори нещо за споразумение във взаимен интерес. Канцлерката Меркел се радва, че идната седмица ще се срещне с човека, който хвърли Европа в ужас, а своенравният атински финансов министър Янис Варуфакис говори дори за „Меркел-план” за възстановяване на Гърция. Какъв неочакван обрат!

С други думи, климатът се пооправи. Време е вече на масата за преговори да се сложат фактите и конкретните предложения. За опрощаване на гръцкия дълг вече не става дума.

За да стане това, Гърция най-напред трябва предсрочно да изплати относително скъпия кредит, отпуснат є от МВФ. Това тя може да стори, като вземе много по-изгоден заем от европейския „спасителен чадър”. Но така на практика ще стартира трета поред помощна програма за Гърция, каквато правителството в Атина засега категорично отхвърля. Вместо нея финансовият министър направи едно нелепо предложение: старият гръцки дълг да се трансформира в безсрочни облигации. Това, разбира се, е юридически невъзможно и твърде рисковано за кредиторите. Гърция може да откупи този стар дълг, но пак с помощта на изгоден заем от „спасителния чадър”.

Засега Европейската централна банка отпуска на гръцките банки необходимото за оцеляването на Гърция финансиране, т.е. на държавата, която в голяма степен притежава банките. Но ЕЦБ ще продължи да прави това единствено ако Гърция отново влезе в поредната програма под „спасителния чадър”. Откъдето и да го погледнем, гръцкото правителство има неотложна нужда от помощта на европейските и международните институции, иначе в рамките само на няколко седмици, най-много месеци, Гърция ще се окаже неплатежоспособна. Алексис Ципрас и неговият екип видимо вече са го разбрали и - надяват се всички - действат в съзвучие с този възглед. От Атина се чуват благозвучни обещания, че реформите ще продължат, а данъчната система ще стане по-ефикасна и по-справедлива. Най-вълнуващият въпрос е: Как Ципрас ще „продаде” на избирателите факта, че се завръща към реалната политика?

* От „Дойче веле”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения