Болницата в Карлуково е под контрола на здравния министър

„Психиатричната болница в Карлуково е държавна. Министърът на здравеопазването има пълен контрол над управлението на болницата, включително и над финансирането й. Болницата е изпратила фактурите си в министерството, за да бъдат платени”. Това заяви пред Нова тв д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Преди два дни стана ясно, че именно държавната психиатрична болница в Карлуково е дала 22 000 лева за 60 картини с цел терапия на психично болни. Част от настанени там обаче продължават да живеят в мизерия. В редките моменти, когато болните с диагноза тежка шизофрения не лежат в мизерното си легло, вървят по коридори с мухъл, сред падаща мазилка и мирис на застояло.

„Не е храна, не е лекарства, но колкото и да неправомерно, аз продължавам да смятам, че би трябвало да се помисли за интериора и начина, по който живеят болните”, заяви директорът на болницата д-р Кунка Никифорова.

В нито едно от петте отделения обаче, за които все пак пари са намерени по проект на здравното министерство, картини няма. Част от тях се намират в административната сграда. За да стигат до тях явно трябва да влизат в кабинета на д-р Никифорова, защото картините красят стените му.

Всичко това е на фона на 400 000 лева задължения на болницата. Оказва се, че част от тях са и тези 22 000 лева за картини. Директорката даже вече е склонна да ги върне преди плащането да е направено и обеща: „Ще ги върна, ако продължават проблемите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини