НАП спасява пушката на Панайот Волов

НАП се намеси да върне иззета пушка "Ремингтън", принадлежала вероятно на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов. Това съобщиха от териториалния офис на приходната агенция в крайдунавския град.

Оръжието е конфискувано след полицейска акция в РУП - Полски Тръмбеш и влиза в списъка за продажби на търг. Преди 2 г. то е прибрано като веществено доказателство по досъдебно производство.

След смъртта на разследвания й притежател реликвата остава заедно с револвер "Булдог" от същата епоха в полицейското управление. Историческият музей в Полски Тръмбеш настоява пушката да се върне във военно-историческата експозиция, свързана с живота на войводата. Експертите от сектор "Продажби" в НАП-Русе проучват с великотърновските си колеги как да върнат оръжието на музея.

Пушката е образец от 1866 г. и по Закона за културното наследство е историческа ценност, обясниха експерти. За нея има недокументални сведения, че е служила на войводата. Историци още проучват дали тя е принадлежала действително на Панайот Волов. Ако това се докаже, историческата й стойност значително ще се повиши.

Панайот Волов е участвал в подготовката на Старозагорското въстание (1875 г.) и след неуспеха му е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет, сочи историческата справка. Той е определен за главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски. След погрома на Априлското въстание в Панагюрище, войводата се бие в Северна България и загива край град Бяла. Районът на гибелта му и историческите предпоставки потвърждават, че най-вероятно пушката е била личното му оръжие.


Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини