Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Държавата сама застрахова тракийските съкровища за Лувъра

За експонатите важат и две застраховки от страна на парижкия музей

Фактът, че българската държава отпуска сама на себе си гаранция от 1 млн. лева срещу транспортни повреди и кражби на експонатите от експозиция на български съкровища в Лувъра, е предизвикал дебат по време на заседанието на правителството в сряда.

От стенограмата става ясно, че в бюджета трябва да бъдат блокирани средства, които да служат като застраховка от евентуални повреди или загуби на експонатите за Франция. От април до юли 2015 г. в Лувъра ще има изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, със съкровища от 17 български музея.

Предметите в нея са оценени на обща стойност от 8 млрд. лева, обяснява министърът на културата Вежди Рашидов на колегите си и подчертава, че подобна гаранция е дългогодишна практика у нас и по света. В дебата се включва финасовият министър Владислав Горанов, който заявява, че „това не е начинът – министърът на културата да си подписва едно писмо и ако не дай си боже с неговата собственост стане нещо, той да плати на себе си.” Според него трябва да се промени Законът за културното наследство така, че да има механизъм, който наистина да гарантира, че при евентуалното увреждане на ценностите ще има реално овъзмездяване.

Eкспертът Катя Джумалиева от Министерството на културата обясни пред "Труд", че държавната гаранция е европейска практика, която се прилага в 20 страни, включително в България. При нас тя се изисква според Закона за културното наследство (чл. 129, ал. 4 и чл. 182, ал. 4). Досега държавна гаранция е имало и за изложбите ни в Москва през 2013, в Брюксел през 2011 г. и др. В случая с предстоящата експозиция в Лувъра тя вече е влязла в сила и ще важи до връщането на всички експонати в 17-те български музея, на които принадлежат. При определени условия от гаранцията трябва да се покрият разходи за консервация и реставрация при евентуално увреждане на експонати.

Идеята на държавната гаранция е да са намалят разходите на музеите и те да бъдат насърчавани да правят изложби и да си обменят експонати. Според статистиката от общо 4000 изложби, за които в Европа е имало държавна гаранция от различни страни, се е наложило да се платят едва 80 000 евро за спорадични случаи на повредени предмети. Тоест тя се дава при абсолютна сигурност за транспорта и експонирането.

Държавната гаранция не е реална сума, която се дава, а става дума за блокирани бюджетни средства на Министерството на културата, които ще се използват само в случай на нанесена щета.

Преди няколко дни Н.Пр. посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обясни пред журналисти, че за френската страна е важно да има държавна гаранция, тъй като става дума за предмети с изключителна научна стойност. Паралелно с това по време на изложбата за всички експонати в нея важи застраховката на Лувъра. Има още една застраховка – за периода на транспортирането, която също се поема от парижкия музей, уточни г-жа Джумалиева.

{i}По време на изложбата за всички експонати в нея важи застраховката на Лувъра

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.