Федерика Могерини: ЕС ще отпусне на Турция допълнително 3 млрд. евро за бежанците

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 25 април 2018

Нови обвинения за Десислава Иванчева и заместниците й

Весела Лечева: Лиляна Павлова и Красен Кралев няма да си подадат оставките, но дължат голямо извинение на младите хора

Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Заловиха апаш, разиграл нова измама – „пратка за кмета”

Сотир Цацаров: Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран, постигнахме консенсус със САЩ

Пощаджия осъден на 6 години затвор за кражба на влогове

Държавата сама застрахова тракийските съкровища за Лувъра

За експонатите важат и две застраховки от страна на парижкия музей

Фактът, че българската държава отпуска сама на себе си гаранция от 1 млн. лева срещу транспортни повреди и кражби на експонатите от експозиция на български съкровища в Лувъра, е предизвикал дебат по време на заседанието на правителството в сряда.

От стенограмата става ясно, че в бюджета трябва да бъдат блокирани средства, които да служат като застраховка от евентуални повреди или загуби на експонатите за Франция. От април до юли 2015 г. в Лувъра ще има изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, със съкровища от 17 български музея.

Предметите в нея са оценени на обща стойност от 8 млрд. лева, обяснява министърът на културата Вежди Рашидов на колегите си и подчертава, че подобна гаранция е дългогодишна практика у нас и по света. В дебата се включва финасовият министър Владислав Горанов, който заявява, че „това не е начинът – министърът на културата да си подписва едно писмо и ако не дай си боже с неговата собственост стане нещо, той да плати на себе си.” Според него трябва да се промени Законът за културното наследство така, че да има механизъм, който наистина да гарантира, че при евентуалното увреждане на ценностите ще има реално овъзмездяване.

Eкспертът Катя Джумалиева от Министерството на културата обясни пред "Труд", че държавната гаранция е европейска практика, която се прилага в 20 страни, включително в България. При нас тя се изисква според Закона за културното наследство (чл. 129, ал. 4 и чл. 182, ал. 4). Досега държавна гаранция е имало и за изложбите ни в Москва през 2013, в Брюксел през 2011 г. и др. В случая с предстоящата експозиция в Лувъра тя вече е влязла в сила и ще важи до връщането на всички експонати в 17-те български музея, на които принадлежат. При определени условия от гаранцията трябва да се покрият разходи за консервация и реставрация при евентуално увреждане на експонати.

Идеята на държавната гаранция е да са намалят разходите на музеите и те да бъдат насърчавани да правят изложби и да си обменят експонати. Според статистиката от общо 4000 изложби, за които в Европа е имало държавна гаранция от различни страни, се е наложило да се платят едва 80 000 евро за спорадични случаи на повредени предмети. Тоест тя се дава при абсолютна сигурност за транспорта и експонирането.

Държавната гаранция не е реална сума, която се дава, а става дума за блокирани бюджетни средства на Министерството на културата, които ще се използват само в случай на нанесена щета.

Преди няколко дни Н.Пр. посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обясни пред журналисти, че за френската страна е важно да има държавна гаранция, тъй като става дума за предмети с изключителна научна стойност. Паралелно с това по време на изложбата за всички експонати в нея важи застраховката на Лувъра. Има още една застраховка – за периода на транспортирането, която също се поема от парижкия музей, уточни г-жа Джумалиева.

{i}По време на изложбата за всички експонати в нея важи застраховката на Лувъра

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.