Съдебният спор за джамиите продължава

Съдебната битка за вакъфските имоти между главното мюфтийство и мюсюлманското сунитско-ханефитско вероизповедание, чийто привърженик е Недим Генджев, продължава. Делото трябва да даде отговор на въпроса кой е правоприемник на мюсюлманските вероизповедни общини.

Заради настояване на Софийския апелативен съд (САС) за събиране на нови доказателства, вчера процесът не можа да приключи. До следващото заседание на 3 април Красимир Руев, адвокат на главното мюфтийство, трябва да представи списъци от Централния държавен архив, с които да докаже, че съществувалите до 1949 г. мюсюлмански религиозни, просветни и социално-благотворителни заведения са били юридически лица.

Финалът на делото ще разплете и всички останали процеси за връщане на вакъфските имоти, заведени от мюфтийството в цялата страна. Те са „замразени“ до решаване на казуса в САС.

За да изразят позицията си пред съдебната палата вчера се събраха граждани от Кюстендил и Карлово с кметовете си. Сред дошлите бе и бившият шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето. Протестиращите са на страната на Генджев, който твърди, че ще спре делата в страната, защото няма претенции към имотите. Според адвокат Руев обаче претенции има и всичко опира до пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини