150 пожарникари протестират под кабинета на министър Вучков

Със скандирания "Искаме права си" и против реформи, които означават само съкращения Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" излезе на протест, който събра над 150 души пред МВР, съобщи БГНЕС.

С искания за прекратяване на процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки и обезпечаване на незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци, синдикатът на КНСБ алармира, че решението за съкращение създава илюзорна представа за реформа. Според протестиращите по този начин структурата не може да изпълнява функциите си, а сам по себе си незаетият щат е предпоставка за полагане на извънреден труд.

В протестна декларация до министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева и до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, стачният комитет заявява, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

Протестиращите са решили дори да потърсят международна подкрепа от европейския алианс на пожарникарите и спасителите, защото съкращенията не водят само до рискове в системата, но и до риск за всички граждани, защото пожарникарската професия е една от най-рисковите и хуманните.

Към 14.20 часа стачният комитет влезе на среща с министър Вучков, а ако не се стигне до консенсус, протестиращите ще отидат при премиера Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини