Германците искат нормални отношения с Русия

72% от руснаците биха гласували за Путин

Мнозинството германци искат отношенията между Запада и Русия да се нормализират бързо след конфликта в Източна Украйна. Това сочи социологическо проучване, цитирано от ДПА.

1038 граждани са анкетирани в периода между 30 януари и 2 февруари. 80% от анкетираните намират кризата в Украйна за заплаха. 35% са на мнение, че Германия е била задължена да възприеме по-твърда линия срещу Русия, но според 47% подходът на страната им не трябва да става по-строг.

Изследването е установило също, че мнозинството германци обвиняват Москва за напрежението между Запада и Русия, като 56% твърдят, че Кремъл е в основата на обтегнатите отношения и че не е заинтересуван да ги подобри.

Само 23% са на мнение, че Западът е виновен и че е притиснал Русия до стената.

За около една трета от германците кризата в Украйна няма отношение към живота им, докато малко над половината твърдят, че е имала отражение.

Руската агенция ТАСС пък цитира друго изследване, според което ако в момента в Русия има президентски избори, за Владимир Путин ще гласуват 72% от гражданите.

Руското допитване е проведено миналия уикенд и в него са участвали 3 хиляди души от 64 области на Руската федерация.

Според изследването абсолютно мнозинство от руснаците имат доверие на президента Владимир Путин.

42% са отговорили, че „по-скоро му имат доверие", 41% му имат „безусловно доверие", а едва 4 на сто са заявили, че изобщо не му вярват.

Според 82% от анкетираните руснаци Путин се справя „добре" като президент, а само 9 на сто определят управлението му като „лошо".

73% се отнасят положително към президента, едва 4 на сто - негативно, а 9% определят отношението си като безразлично.

Безапелационната преднина на Путин според социологическото допитване си личи и от твърде скромните резултати на неговите съперници, ако президентските избори в Русия бяха днес.Едва 5% от запитаните биха гласували за националиста Владимир Жириновски, 4% - за лидера на комунистическата партия Генадий Зюганов, 2% - за основателя на партията „Гражданска платформа", олигарха Михаил Прохоров, 1% - за лидера на „Справедлива Русия" Сергей Миронов.

В анкетата е изследвано и отношението към дейността на премиера Дмитрий Медведев. Одобрението към него далеч не може да догони това към Путин.

59% от руснаците оценяват като „добра" работата на Медведев, а цели 22% - като „лоша".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи